Létrehozva: 2015.12.08.

Így pompázhat az ünnepre a karácsonyi kaktusz

Csodálatos, de kényes növény a karácsonyi kaktusz. Ráadásul nehéz kiszámítani a virágzási idejét. Néhány trükkel viszont elérheted, hogy épp az ünnepre virítson.

 

A karácsonyi kaktusz eredeti hazája a brazíliai őserdő, de a csodás növény nem a talajon, hanem fenn a magasban, a fák kérgébe kapaszkodva él. Rózsaszín vagy piros virágai október és február között nyílnak ki, de előfordul, hogy év közben is hoz virágokat. A karácsonyi kaktusz nagyon érzékeny, a legapróbb környezeti változásokra gyorsan reagál – elsőként a virágját hullajtja le -, ha sokk éri, könnyen el is pusztulhat.

Körültekintő ápolás, ez a titok!

A karácsonyi kaktusz rosszul viseli a szélsőségeket. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet kapjon, és a földje mindig nedves legyen. Túllocsolni viszont tilos, cserepe alatt sose álljon víz, mert hamar megfullad a növény. Igen rizikós kaspóban tartani, mivel abban megáll a víz, ez pedig a növény igen gyors pusztulásához vezet. Érdemes olyan földben és cserépben tartani, aminek jó a vízelvezetése.

Noha a trópusokról származik, a karácsonyi kaktusz számára a hűvösebb, 15-18 fokos hőmérséklet az ideális. Legjobb, ha beállítod az ablakba, itt ugyanis nincs kitéve a hőmérséklet-ingadozásnak, ráadásul a megfelelő mennyiségű fényt is kap. Fűtőtest közelébe viszont sose állítsd a cserepét, mert a száraz, meleg levegő szintén tönkreteszi a növényt.

Így érd el, hogy virágozzon!

A karácsonyi kaktusz virágzása mindenképpen az év vége felé esedékes, ám ha biztosra akarsz menni, akkor a következőket kell tenned. Érdemes rendszeresen, meghatározott időpontban locsolni, a növény ugyanis meghálálja. Hetente háromszor öntözd meg 2,5 dl vízzel, hogy a földje ne száradhasson ki. A locsolást mindig ugyanarra a napra időzítsd, hogy a növény megszokja a rendszert.

Ezen kívül érdemes tápoldatozni is, hogy a kaktusznak minél több ereje legyen a virágzáshoz. Segíted a növényedet azzal is, ha időnként párásítod körülötte a levegőt. Legkönnyebben ezt úgy tudod megtenni, ha agyaggranulátummal feltöltött tálcára állítod a cserepet, és a golyócskák alá néhány naponta öntesz egy kis vizet.

Virágzás előtti periódusban pihentesd a növényt, és jó 2 hétig NE kapjon tápoldatot. Ebben a szakaszban semmiképpen ne változtasd a helyét, cserepét TILOS elmozdítani!

Ha a növény csak egy kicsit is más szögben kapja a fényt, mint korábban, a még ki nem nyílt virágait is könnyen ledobhatja. Ha a karácsonyi kaktuszt valami miatt mégis muszáj átraknod máshová, tegyél jelölést a cserépre, és amit lehet, állítsd vissza ugyanabba a pozícióba a cserepet, amilyenben eredetileg volt.

Teljes pompában a karácsonyi kaktusz!

A virágképződést a rövid nappalok váltják ki, ezért naponta legalább 10 órát legyen sötétben. Ha már most látszik, hogy növényed virágzása késik, növeld a sötétben töltött óráinak a számát! Például húzz rá bő papírzacskót éjszakára, de nappal csak egy-két órára vedd le a takarást! Játszhatsz még  vízmegvonással is. Néhány napos szomjaztatás is meggyorsítja a rügyképződést. A virágrügyek megjelenésekor fokozd az öntözését, és újra adhatsz tápoldatot is.

Amikor pedig elvirágzott a kaktusz, hajtásait vágd vissza, így bokrosabbá válik, és jövőre még több új virágot hoz majd.

Nagyon fontos a fokozatosság! Soha ne egyik napról a másikra hajtsd végre a változtatásokat! Fontos a fokozatosság!

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

borsonline.hu

„34 évesen rákot diagnosztizáltak nálam, mert figyelmen kívül hagytam egy kínos tünetet”

mandiner.hu

Nagyon aggódnak Amerikában: „Orbán Viktor győz, győz és győz – most már a liberálisoknak is foglalkoznia kellene vele”

hirtv.hu

Vadásznak a hadkötelesekre Kárpátalján + videó

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

OTTHONKA

Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!

OTTHONKA

Így választhatsz jó zöldségpalántákat

OTTHONKA

Ez a négy kerti növény nagyon mérgező, vigyázz vele, hova ülteted őket