OTTHONKA

Így menteheted meg a növényeidet, ha nyaralni mész

Örök dilemma, hogy mit tegyél dédelgetett növényeiddel, ha egy-két hét nyaralásra indulsz. Ezekkel a filléres ötletekkel nem kell a nyaraláson azon izgulnod, hogy kiszáradnak, mire hazaérsz.
címkék:
  • Szerző: A

Segít megtartani a nedvességet, távol tartja a gyomnövényeket és tápanyagot is ad a talajnak, ha fűnyiradékkal vagy levélkomposzttal betakarod növényeidet. A legnagyobb gond azonban, hogyan gondoskodj növényeid öntözéséről.

Utazás előtt két-három nappal locsold 20 percig a kertedet, hogy jól átitatódjon nedvességgel a talaj. Száraz időben ez egy hétig elegendő ahhoz, hogy túléljenek növényeid.

Ha tovább tart a távollét vagy ha cserépben és konténerben nevelsz növényeket, fontold meg házi öntözőrendszer készítését.

A "köldökzsinór" locsoló legjobb konténeres vagy cserepes növényekhez

Hozzávalók: pamut anyag és befőttesüveg vagy más vizes edény

Olyan pamut pólót vagy anyagot használj, amire már nincs szükséged. Az anyagból vágj 3 anyagcsíkot, fond egybe őket és mindkét végére köss csomót. Szúrd bele egyik felét a földbe - a növény gyökeréhez, másik felét a befőttesüveg vízbe rakd. Bizonyosodj meg róla, hogy a fonat elég hosszú, hogy elérjen a növény gyökerétől az üveg aljáig.

Az anyag felszívja a vizet az üvegből és átszállítja a száraz földbe.

Ha a fonat direkt napfényen van, kiszárad, mielőtt a növényekhez jut a nedvesség, így legjobb, ha félárnyékos helyre teszed a konténert.  Így napfényt kap a növény, de mégsem tűző napra teszed.

Az ásványvizes öntöző szabadföldi kertben és kis kerti ágyásban működik jól

Fél négyzetméterenként használj egy másfél-két literes műanyag flakont. Fúrj egy lyukat a kupakba és csavard vissza az üvegre. Vágd le az üveg alját.

Ásd a földbe a félbevágott üveget - közel a növényhez. Töltsd meg a félbevágott flakont vízzel. A víz lassan, néhány nap vagy egy hét alatt kicsöpög a tartóból - attól függően, hogy milyen nagy az üveg.

Ha le akarod fedni az öntözőüveg tetejét, hogy elkerüld a párolgást vagy a szúnyogokat, használj műanyag fedőt.

A borosüveg növényöntöző lényege, hogy csak annyi víz jut ki az üvegből, amennyi levegő bejut

Ha a föld telített vízzel, akkor nem jön ki az üvegből víz.

Töltsd meg az üveget vízzel és a növények közé vagy a növény gyökeréhez szúrj egyet-egyet fejjel lefelé. Fél négyzetméterenként egy borosüveget használj.

címkék:
És ezeket olvastad már?