OTTHONKA

Így lesz nyáron is gyönyörű a füved

Tûző nap, forróság, tikkadó, sárga gyep... Senki nem szeretne ilyet látni a kertjében, de sajnos elég egy-két apró hibát elkövetni, és sárgás, foltos lesz a gyepszőnyeg. Nagyon sok a tévhit a nyári gyepgondozással kapcsolatban!
  • Szerző: Ripost

Aki úgy döntött, zöld gyepszőnyeggel díszíti a kertjét, mostanra túlesett már a tavaszi talaj-előkészítésen, trágyázáson és gyeplevegőztetésen. Azonban a nyári hőség, a forró napsütés fokozott igénybevételnek teszi ki a szép, zöld takarót, és ha nem jól gondozzuk a füvet, hiábavaló volt a tavaszi munkánk. Nem mindegy ugyanis, hogyan nyírjuk, öntözzük, és az sem, mikor. Mutatjuk, mire kell odafigyelni, hogy a szomszédok nyáron is csodájára járjanak a gyönyörű, zöld pázsitunknak!

Akármilyen forróság van, az öntözést nem szabad túlzásba vinni!

Sokan puszta jószándékból túlöntözik a gyepet, ugyanis aggódnak, hogy a nagy forróságban sárgára égeti a nap. Ennek a félelemnek van alapja, de minden nap akkor sem szükséges a füvet öntözni; inkább heti kétszer, de akkor bő vízmennyiséggel. Ugyanis a mindennapos, kis mennyiségű locsolással pont az ellenkező hatást érjük el: a fű hamarabb kiszárad a forró órákban. És hogy ez hogyan lehetséges? Ha kevés vízzel öntözünk, a fűszálak gyökerei egészen a felszín közelében fognak növekedni, és a pázsit nem lesz ellenálló a forrósággal szemben. Ha ritkán kap nagy mennyiségű vizet, a gyökerek a mélybe kúsznak, és erősebb növényeink lesznek.

Az sem mindegy, mikor locsoljuk a pázsitot

Sokan csak este érnek rá, így akkor locsolják meg a szép gyepszőnyeget. Csakhogy ebben az esetben a fű nem tud kiszáradni, egész éjszaka párában úszik – és a nedves közegben hamarabb megtámadják a gombás fertőzések. A legideálisabb az automata öntözőrendszer, de ezt nem mindenki engedheti meg magának. Ennek hiányában hajnalban, napkeltekor, a kora reggeli órákban érdemes elvégezni a locsolást.

Gondos nyírással lesz igazán szép zöld a gyep

A nyári hónapokban különösen fontos, hogy borotvaélesek legyenek a fűnyíró pengéi, tehát nem elég csak tavasszal megélezni őket, amikor előkerül a garázsból a fűnyíró. Ugyanis a tompa kések tépik a füvet, sérülést okoznak, és a rojtos fűszálak teteje elsárgul. Ettől pedig olyan hatást kel a gyepünk, mintha kezdene kiszáradni. Nem csak a késekre érdemes figyelni, de a vágás magasságára is: hagyjunk hosszabb fűszálakat, mint tavasszal és ősszel, mert így árnyékolják a szálak a talajt, és lassabban párolog el a víz. Nyáron elég hetente, sőt, száraz időben kéthetente nyírni a gyepet, de ez nagyban függ attól, milyen időjárás van, hiszen esős időben hamarabb megnőnek a fűszálak. Sokan otthagyják nyáron a nyesedéket a pázsiton, hogy azzal óvják a talajt, de ezzel veszélyeztetik a füvet: nagy mennyiségben filcszerűen összeáll, és a nedves nyesedék alatt a forró napsütésben megfőnek a fűszálak tövei.

És ezeket olvastad már?