OTTHONKA

Így lesz a hűtőd igazán egészséges

A hûtő elsődleges feladata az, hogy a hûtéssel lelassítsa vagy megelőzze az élelmiszerekben levő baktériumok elszaporodását, és ezzel tovább eltarthatóvá tegye az ételeket. Ám ha nem vigyázol, mégiscsak beindulhat a baktériumok szaporodása, és elronthatod a gyomrod. Megmutatjuk, hogy ehelyett hogyan legyen a hûtőd igazán egészséges.
  • Szerző: Ripost

Figyelj, hová teszed a nyers húst!

A nyers húsokat soha ne tedd a felső polcokra, mivel lé csöpöghet ki belőlük, beszennyezve a többi ételt. A felső polcok ráadásul mindig valamivel melegebbek, mint az alsók. A nyers húst, ha nem teszed a mélyhűtőbe, vagy már kiolvasztottad, tedd műanyag zacskóba, majd egy tálba vagy lábasba, és a hűtőszekrény legalsó részében tárold.

Csak annyit pakolj bele, amennyit elbír!

Lehet, hogy neked megnyugtató a telepakolt hűtő látványa, ám egy mikrobiológusnak aligha volna az. A hideg levegőnek ugyanis szabadon kell keringenie a hűtőben ahhoz, hogy a baktériumok ne szaporodjanak el benne. Ráadásul a dugig pakolt hűtőben nehéz beazonosítani, mi az, ami friss, és mi az, ami már hetek-hónapok óta bent van.

Ügyelj a hőmérsékletre!

Mikor ellenőrizted utoljára a hűtőd hőmérsékletét? Vigyázz, a baktériumok 4 Celsius-fok fölött már képesek a szaporodásra, vagyis a legjobb, ha efölé nem mész, a fagyasztó hőmérséklete pedig -17 Celsius-fok alatt marad. Arra is érdemes ügyelni, hogy ne tartsd sokáig nyitva a hűtő ajtaját, ne merengj sokat azon, mit is szeretnél enni, mivel ez emeli a benti hőmérsékletet – különösen nyáron, amikor kint nagyon meleg van.

Tárold külön a zöldséget és a gyümölcsöt

A zöldségeket és a gyümölcsöket csak akkor mosd meg, amikor fel is használod őket (a baktériumok nagyon szeretik a nedves közeget), és tárold őket külön. Egyes gyümölcsök ugyanis etiléngázt bocsátanak ki, amely gyorsítja bizonyos zöldségfélék romlását.

Az ajtóban tárolod a tojást

Nagyon praktikusak a hűtő ajtajában kialakított kis tárolók, ám a szakértők szerint nem igazán érdemes itt tárolni a tojást, mert itt – különösen, ha gyakran nyitogatod a hűtőt – túl meleg van. Inkább hagyd benne a tojásokat az eredeti dobozukban, és tedd a polcra.

Ne öntsd vissza a tejet a dobozba!

Nem itta meg a gyerek a tejet, de nem akarod kiönteni, ezért inkább visszatöltenéd a dobozba? Ne tedd! Ki tudja, mi minden került bele, amíg a pohárban volt, és a többi tej is tönkremenne tőle. Inkább tölts eleve kevesebbet, a maradéktól pedig szabadulj meg. A dobozból inni sem szép dolog, mivel az emberek szájáról sok kórokozó rátapadhat a tejesdobozra.

Takarítsd gyakran!

Kevesen vannak, akiknek a hűtőtakarítás a kedvenc házimunkájuk, mégis érdemes gyakran felvenni a teendőlistára. Ahol ételek vannak, ott baktériumok is vannak, így érdemes ezt a helyet is rendszeresen, akár hetente takarítani – főleg ott, ahol a zöldségeket, vagy a húst tárolod. Használj forró, szappanos vagy ecetes vizet, és a külső hűtőrácsot is porszívózd le, hogy ne fogyasszon a készülék a szükségesnél több energiát.

És ezeket olvastad már?