OTTHONKA

Így lehet kullancsmentes a kert vegyszerek nélkül

Nyakunkon a kullancsszezon. De vajon hogyan érhetjük el, hogy ezek a veszélyes vérszívók elkerüljék a kertünket? A gyári kullancsriasztó spray jó ötlet, de vannak más, kiegészítő, ráadásul vegyszermentes megoldások is.
  • Szerző: Ripost

Ahhoz, hogy tudjuk, mivel űzhetők el a kullancsok, érdemes tudnunk, mit szeretnek, és mitől menekülnek ezek a rovarok. Jó, ha tudjuk, hogy a kullancs a nedves, árnyékos helyeket szereti, és rejtőzködő életmódot folytat, a magas fák helyett pedig inkább az aljnövényzetben bújik meg. Ennek megfelelően, minél naposabb és szárazabb egy kert, és minél rövidebb a gyep, annál kevesebb esélyük van. A bokros-fás, sűrűbb növényzetű kertrészeket érdemes ösvénnyel lekeríteni a gyeptől.

Ha rend van, nem jön a kullancs

A kullancs rejtőzködő életmódjából következik az is, hogy szereti bevenni magát az itt-ott felhalmozódó holmik közé. Épp ezért érdemes a kertet rendben tartani, se a tárgyakat, se az avart ne hagyjuk felhalmozódni benne. A legjobb, ha az összegereblyézett avart elszállíttatjuk, mivel a komposztálás során simán áttelelnek benne a kullancsok. A kerítés köré érdemes jó fél méteren murvát szórni: ez hamar felmelegszik a napon, ráadásul búvóhelyként sem felel meg a kullancsok számára. Az is fontos, hogy lehetőleg minél kevesebb kóbor állat jusson be a kertünkbe, ne hozzák be az élősködőket.

Kullancsűző növényzet

A kullancsok számos illatos növényt utálnak és elkerülnek: többek közt ilyen a levendula, a rozmaring, a zsálya, az illatos macskamenta, a körömvirág, vagy a páfrány. A Metarhizium anisopliae nevű gomba spóráit sem bírják, ez a gombafaj egyébként az emberekre veszélytelen.

Védekezés illatos olajokkal

Vegyszerek helyett illóolajokat is permetezhetünk a kerti gyepre a kullancsok ellen. A cédrus- és a fokhagymaolaj például megzavarja a kullancsok természetes testi folyamatait, így hatékonyan irtja őket. Az ausztrál citromos eukaliptusz olaját pedig a bőrünkre is cseppenthetjük, hogy elüldözzük a közvetlen közelünkből a vérszívókat. Persze a bolti kullancsriasztót sem szabad teljesen kizárni az életünkből, a kullanccsal súlyosan fertőzött területeken ez jelenti a leghatékonyabb megoldást.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?