OTTHONKA

Így készítsd fel a télre a muskátlid

Hamarosan itt az ideje felkészíteni kedvenc muskátlidat a téli időszakra. Fontos, hogy tavaszra ismét fantasztikusan virágba boruljanak!
címkék:

Beköszöntött az ősz és érdemes előre gondolni. A növényekkel ismét foglalkozni kell, így a muskátli is védelemre szorul a hűvösebb időszakban. Bár elviseli az 1-3 fokos fagyot, de október végével megjelenhetnek a komolyabb mínuszok. Így jobb ha már most felkészülsz a kedvenc virágaid átköltözetésére.

geranium flowers
Fotó: 123RF

Cserepes muskátli

Bátran hagyd kint a szabadban az első fogyokig. Ekkor helyezd át téli menedékébe, ahol csak kevés fényt kap. Október végéig hagyd a megszokott helyén, de utána helyezd fagymentes , hűvös helyiségbe, ahol 4-10 fok között pihenhetnek. Ez lehet nyári konyha, folyosó, pince, előszoba, garázs. Öntözni elég kéthetente.

Futó muskátli

Nincs különösebb gond a csodaszép futó muskátlival. Télen is meleg helyen érzi jól magát, de nem kell rendszeresen öntözni. 15 C fok felett jól van, így az erkélyről mindenképpen vidd be a szobába. Keress neki otthont az ablak közelében, szépen fog ott mutatni. Amennyiben pincében telelteted át, akkor tavasszal úgy vágd vissza 8-10 cm-re, majd egy hét múlva 2-3 rügyre. Tegyél friss földet e tetejére, és majd ismét életre kel a kirágod.

Kerti muskátli

Muskátli

Muskátli Fotó: Shutterstock

A kerti muskátlid, melynek hajtásai felfelé állnak, ne hagyd kint sem a földben, sem a virágládában. Vedd ki a földből, szedd le az elszáradt virágokat, leveleket, és tedd őket ládába. 15 tövet is rakhatsz egymás mellé, takard be az összes gyökeret földdel. Tárold fagymentes helyen, és az is jót tesz nekik, ha néha éri őket egy kis fény. Nagyon ritkán, óvatosan öntözd. A tövek visszavesznek nedveik keringtetéséből, és megnyugszanak télire. Tavasszal áztasd be egy kis vízbe, metszd meg őket, és ki is ültetheted majd a kertbe. Ismét ragyogni fognak.

Föld nélküli teleltetés

Gyökereknél fogva egyesével lógasd fel a muskátlikat a pincében. Ha nedves a pincéd, akkor hagyd magukra a virágokat. Száraz helyen tekerd újságpapírba őket és védd meg a kiszáradástól, így lógasd fel.

Fiatalítsd a növényeidet!

A muskátli pár év alatt megöregszik. Szeptember-októberben ezért vágj egészséges hajtásokat az elvirágzás után. Pici cserepekbe ültesd be. Szórj rá egy kevés földet, és tedd az ablakpárkányra. Melegben és fényben meggyökeresednek. Öntözd rendeszeresen, így tavaszra már bimbókat hozhatnak

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?