OTTHONKA

Így gondozd ősszel az orchidád, hogy csodás virágokat hozzon

Jó, ha ismersz néhány trükköt, és ez a csodás trópusi növény rengeteg gyönyörű virággal ajándékoz majd meg.
címkék:

Bár az orchidea szeret egy helyen lenni, de sokan nyáron mégis kirakják a kertbe ezeket a cserepeseket. Ilyenkor ősszel azonban érdemes a szobába találni nekik egy helyet, ahol igazán jól érzik magukat. Figyelni kell arra, hogy eredeti környezetükhöz hasonló feltételeket biztosíts számukra.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Virágok a lakásban

Orchidea
Fotó: shutterstock

Egyre kevesebb a fény ősszel, így az orchideák élettevékenysége lelassul. Az öntözését is ritkábban, nagyjából 10 naponta érdemes megtenni. Megfelelő páratalmat kell biztosítani, a leveleket gyakorta érdemes spriccelni. A cserepek alá agyaggranulátummal töltött tálcát érdemes helyezni, és ebbe rakni a vízet. De nem sokat, csak annyit, hogy a golyókat ellepje. Tápoldatot is elég havonta egyszer adagolni.

Őszi virágzás

Több faj összel hoz virágokat. Az éjszakai lehűlés segíti a virágzás beindulását. Érdemes a növényeket nagyjából 14 fokos hőmérsékleten tartani éjszakára, így megkaphatják a szükséges hideghatást. Amint a virágzás megindul vissza lehet helyezni őket eredeti helyükre a szobába. A fény mennyiségétől függően általában december környékén bomlanak ki az első virágok.

Átültetés

Fotó: shutterstock

Nagyon megerősödött orchideáink a nyár végére kinőhetik cserepeiket. Ilyenkor érdemes őket átültetni nagyobb edényekbe, hogy tovább fejlődhessenek.

Fotó: shutterstock

Ha a virágok jól érzik magukat, akkor egy idő után úgynevezett keikit növesztenek. Ezt le lehet vágni. A keikinek 3-4 levele és 4-6 légzőgyökerének kell lennie, így el lehet ültetni. Könnyedén le lehet választani a növényről, ezt iyenkor szeptemberben a legjobb megtenni.

Leválasztás:

Úgy metszd le a sarjat, hogy mindkét oldalán maradjon rajta 2-2 cm a szárból. Ezt a kis plusz darabkát a növény rögzítésére is felhasználhatod majd. A vágási felületet faszénporral kezeld le: szórd rá, majd finoman tapogasd bele a sebbe.

Ültetés:

Agyaggranulátumot, szálanként válogatott, föld nélküli mohát vagy kevés faszénnel kevert fenyőkérget szórj az edényed aljába. A kertészetekben kapható, kész orchideaföld csak a talajlakó orchideáknak való. A lepkeorchidea egy légtornász, elpusztul a sűrű, levegőtlen, tőzeges közegben.

Behelyezés:

A növényke gyökereit szépen elrendezve helyezd a cserépbe. Szórj közé és köré még mohát, kérget. A cserép alját ütögetve tömörítsd. Az ültető közeg a legfölső gyökér és a legalsó levél közötti szintig érjen.

Rögzítés:

Fontos, hogy az újszülött biztonságban érezze magát. Ahogy az emberi csemetét pólyába tekerték nagyszüleink, úgy a pelyhes kis orchideának támasztékhoz rögzítve nyújtunk biztonságot. Csipesszel, szalaggal vagy egy huzaldarabbal kötözd a fapálcához. Az a jó, ha egyáltalán nem mozdul meg a cserépben.

Első öntözés:

Két hétig ne locsold. A leveleket még ne spricceld, csak az ültetőközeg tetejét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Illatos karácsonyi sütemények
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?