Létrehozva: 2020.02.27.

Így ébresszük fel téli álmából a leandert

Csak óvatosan, mutatjuk, pontosan mikor és mit is kell tenni.

Sokan imádják ezt a mediterrán növényt, melynek teleltetése nem egyszerű feladat. Most viszont, hogy megérkezett a jó idő, lassan nekikezdhetünk a készülődésnek, hogy ismét visszaszoktassuk ezt a csodás bokrot a kertbe.

Ha szerencsés helyen lakunk (Pécs, Szeged), akkor fagymentes, szélárnyékos helyen egész évben kint tarthatjuk a szabadban is a leanderünket. Akár 2-3 méteres fának vagy bokornak is nevelhetjük ezt a gyönyörű, mediterrán vidékeket időző csodát. Az ország más tájain azonban csak március végén, április elején tegyük a kertbe, ha végre elmúltak a fagyos napok, és mínusz 5 fok alatt nem várható a hőmérséklet. Ajánlatos ugyanakkor a fokozatosság. Szoktassuk hozzá a friss levegőhöz, a napfényhez. Először félárnyékos helyre tegyük. 1 hónap után mehet a végleges helyére. Ha hideg helyen volt, nem fog sietni az ébredéssel, de ha már elindultak az új hajtások, egy-egy késői fagy kárt okozhat benne. A hirtelen kapott erős nap is árthat neki. Reggeli vagy délutáni napot kapjon az első 3 héten. Ha ez nem lehetséges, délben árnyékoljuk hálóval. Ha későn, április végén, májusban rakjuk ki, még hosszabban kell hozzászoktatni a napsütéshez. Ilyenkor ugyanis már nagyobb ereje van a napnak. Nyáron már imádja a tűző napot, az árnyékot nem kedveli.

Így gondozzuk:

Öntözés

A leander rendszeres öntözést igényel, bár időnként a szárazságot is eltűri. A virágzás alatt óvjuk az esőtől, de később hagyjuk, hogy a bőséges esőzés lemossa róla a port. Mi is spricceljük le időnként, lehetőleg napközben, hogy az atkáktól megszabadítsuk a növényt. Amikor tavasszal kirakjuk a kertbe, öntözzük be jól, hogy minden része életre keljen. Később már kevesebb vizet igényel. Tavasszal lehetőleg reggelenként locsoljuk. A hideg éjszakákon jobb, ha nem áll rajta a víz. Nyáron bőséges vizet igényel. Nagyon meleg, száraz napokon akár kétszer is tehetünk rá vizet.

Ápolás

A virágokat elnyílás után szárastól le kell vágni. Akkor azonnal újak fejlődnek, így gyorsabb virágzást érhetünk el. Ha rajta hagyjuk, a magérés gyengíti a növényt, és vonzza a tetveket is. A másik módszer amikor nem vágjuk le mindjárt az elvirágzott bugát, ugyanis másodszor is ki fog virágozni. Ezeknek a virágoknak hosszabb a száruk, és leérés után maguktól lehullanak. Ezzel a módszerrel lassabban, de több virágot hoz a növény, és maga is lassabban fejlődik, nem fogja gyorsan kinőni a kertet.

Átültetés

A kicsiket évente, a nagyobbakat kétévente ültessük új, egy, maximum két mérettel nagyobb cserépbe. Az óriásokat elég 5-10 évenként átültetni. Az enyhén lúgos, tápanyagokban gazdag talajt kedveli. Laza, jó vízáteresztő képességű általános vagy B típusú földet vegyünk ehhez a hadművelethez. A legnagyobbaknál már csak felszíni talajcserét tudunk végezni. Ha olyan óriásira nőtt, hogy már nem bírunk a növénnyel, végezzünk rajta gyökérmetszést. Óvatosan fektessük el, húzzuk le róla a cserepet. Szárítsuk 1-2 napig. Késsel vagy fűrésszel vágjuk le róla a vastag, föld nélküli gyökér részeket. Ezzel a módszerrel akár 5-10 centivel is megkisebbíthetjük a gyökérzetet. A megmaradt gyökereket lazítsuk fel, hogy jobban meg tudjanak kapaszkodni az új földben. Ugyanakkora cserépbe rakjuk vissza.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszabadult makákók miatt új rendőri egységet hoztak létre Thaiföldön

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Csoda szép virágok nyílnak a Bükkben

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

5 szuper tipp, hogy fantasztikus legyen tavaszra a terasz

OTTHONKA

Így tervezd meg a konyhakerted, hogy biztosan elég legyen a termés

OTTHONKA

Így mosd ki a terítőt, hogy tényleg ragyogjon az ünnepi asztalon

OTTHONKA

Odaégett az étel? Ezzel az egyszerű trükkel pofonegyszerűvé válik a súrolás!

OTTHONKA

Elindult a hajrá: eddig lehet ingyenesen lakásbiztosítást cserélni

OTTHONKA

Ezért mosd le tavasszal a tujáidat a kertben! Gyönyörűek lesznek nyárra

OTTHONKA

Vesd be a fokhagymát, és gyönyörűek lesznek a növényeid