OTTHONKA

Így boríthatja szinte fillérekért csodás levendula a kertedet!

A kertészetekben, pláne a virágboltokban kapható levendula ára meglehetősen borsos. Akár több ezer forintot is elkérnek egy-egy tőért. Egy csodás levendulás kert telepítésére inged-gatyád rámenne, ha nem ismernéd ezt a trükköt!
  • Szerző: Ripost

A levendula varázslatos hangulatot teremt a kertben. 4-5 héten keresztül virágzik nyár elején, mesés illata messziről érezhető. Nem csoda, ha te is szeretnél magadnak levendulát! De ismered-e eléggé ezt a növényt?

A levendula mediterrán vidékről származó félcserje. Meleg- és fényigényes, de jól tűri a mínuszokat, sőt a havat is. A középkor óta Magyarországon is sikerrel termesztik. Tihanyban és Pannonhalma környékén, de az ország egyre több pontján is. Mindez azt mutatja, hogy a levendula jól érzi nálunk magát, megszokta kissé szélsőséges klímánkat. És persze tegyük hozzá: nagy szerencse, hogy ez a növény a gyengébb, agyagos talajon is megél és kevés vízzel is beéri.

Sajnos azonban nagyon mellé lehet fogni a levendulával, így nem árt tisztában lenni néhány fontos részlettel!

Tavasszal a legcélszerűbb elültetni, ilyenkor megtelnek az árudák is szebbnél szebb levendulával. A tövek mérettől függően 300-800 forintért kaphatók.

FONTOS!

A csodásan virágzó, szép formára nevelt levendulatövek csábítóak ugyan, de

1500 forintért és afölött NE vegyél levendulát, mert az ilyen drága növény valószínűleg nem magyar szaporítás!

Mediterrán területről hozzák az országba, nem a mi klímánkhoz szokott, így ezek a tövek nagy valószínűséggel az első magyar telet sem bírják ki!

Sokkal jobban jársz, ha már egy több éve szépen virító levendulatövet szaporítasz tovább. Ehhez egyetlen levendulanövényre, némi homokra, virágföldre és ültetőedényre lesz szükséged.

1. Készítsd elő az ültetőedényeket

Lehet cserép vagy tejfölös pohár. Fele magasságig virágföldet tegyél, fölé pedig homokot. Erre azért van szükség, mert így a dugvány elsőként megeredő finom gyökérszőrei a homokban, vagyis egy lapvetően steril közegben kapaszkodnak meg. Ezáltal minimálisra csökken a berothadás veszélye. Néhány héten belül, ahogy a dugvány gyökerei elérik a virágföld zónát, megfelelő mennyiségű tápanyaghoz juthat és megerősödhet a levendulanövény. Közvetlenül tápdús virágföldbe dugványozni rendkívül veszélyes! A földben ugyanis rengeteg mikroorganizmus található, ezek elfertőzhetik, berothasztják a zsenge gyökereket.

 

2. Vágj dugványokat

A növényről májusban érdemes hajtásvéget vágni, 4-8 cm-es ágacskák épp megfelelnek, nem kell hosszabb!

Érdemes ferdén, 45 fokos szögben vágni, így nagyobb felületen szívhatja fel a vizet a dugvány, könnyebben megered.

 

Az alsó levélkéket távolítsd el, így ugyanis jelentős mértékben csökkented a berothadás veszélyét.

3. Dugványozz

A ferdén bemetszett hajtásvégeket érdemes gyökereztető porba mártanod, mielőtt az ültetőközegbe  ledugdosod - ilyen port a gazdaboltokban árulnak. Nélküle is nagy biztonsággal megfogannak a dugványok, bár kétségtelen, hogy a porral gyorsabban indulnak növekedésnek és csökken a növényveszteség is.

A dugványozás nagy előnye, hogy pontosan tudod, milyen lesz a levendulád!

+ 1 ötlet: Gyökereztess vízben!

Ha hosszabbra hagyod a hajtásvégeket,  akár egy pohár vízben is meggyökeresedhetnek.

 

Sajnos ez a módszer elég rizikós, mert a levendula alapjáraton nem szereti a sok vizet és könnyen berothad.

Így tudod a bajt megelőzni: a vízben gyökereztetett levendulát mindig napos helyen tartsd és 2-3 naponta cseréld a vizet!

És ami a legjobb: a dugványozással szaporított levendula már első nyáron virágozhat! Sok sikert!

Ha pedig igazán szereted a levendulát, biztosan tudod, hogy virágjából nemcsak szappan és más kozmetikumok, hanem számtalan finomság készíthető. Ehhez recepteket itt találsz.

 

És ezeket olvastad már?