OTTHONKA

Időt spórol a jó konyha

Tudtad, hogy a nők az életükből akár 5 évet is a konyhában töltenek? Rosszul kialakított helyiségben ennél sokkal többet is. Saját magad érdekében használj ki minden lehetőséget, ami javítja konyhád szervezettségét!

Fáj a derekad? Visszeres a lábad? Könnyen előfordulhat, hogy mindez rosszul elrendezett konyhád egyik következménye. Miközben főzöl, mosogatsz vagy rohangálsz a hűtő és a tűzhely között, talán néha neked is eszedbe jut, hogy valami nem stimmel a konyhádban. Aztán persze elhessegeted a gondolatot, mondván, túl sokba kerülne a az egyébként működő konyhádat fenekestül felforgatni… Talán erre nincs is szükség!

Néhány apró trükk is hatalmas változást eredményezhet!

Miért jó a tökéletes konyha?

A jól berendezett konyha nem rabolja az energiád, és még élvezheted is az ott töltött időt.

Ezért érdemes néhány fontos szempontot eleve figyelembe venni, amikor konyhádat berendezed.

Ezeket a hasznos ötleteket meglévő konyhádnál is bevetheted.

1. Mosogató-tűzhely-hűtőszekrény

Szenthátromság a konyhában! Legjobb, ha ez a három munkaállomás egy képzeletbeli háromszöget alkot. Ezzel az elrendezéssel lehetsz ugyanis leghatékonyabb a főzés során. És megkíméled magad a felesleges kilométerektől a konyhában.

2. Munkapult

A szabványmagasság nem kőbe vésett törvény. Sokkal fontosabb, hogy kényelmesen tudj tevékenykedni. Ha túl alacsony a pult, megfájdulhat a derekad. Ha túl magas, a vállad készül ki – persze hosszú távon. Ezért ha lehetőséged van rá, a saját magasságodhoz igazítsd a pultot.

Fontos!

Ne hagyd, hogy a pultodat ellepje a sok csetresz! Minél kevesebb holmit tárolj állandó jelleggel itt.

Rendezett terepen lendületesebben megy a munka!

 

3. Felső szekrények

Nem jó, ha túl magasra kerülnek. Hiszen így az állandó nyújtózkodásban hamar elfáradhatsz, ráadásul sokkal több időt vesz igénybe, hogy hozzájuss az adott tárgyhoz. A felső szekrény túlméretezett belső magassága csak tetézi ezt a problémát.

4. Polc vagy fiók?

Ha csak teheted, polcok helyett válassz fiókot! Sokkal jobban ki lehet használni vele a teret. Hiszen a leghátsó zugban elhelyett tárgy is könnyen hozzáférhető, ha kihúzod a fiókot, míg az öblös szekrény mélyéről előhúzni valamit csak pakolással lehet. Jól kihasználhatóak a csúszkás állófiókok, üvegeket így a legkönnyebb tárolni.

Még jobb, ha a nagyobb fiókba elválasztókat is teszel, mert így az apróbb konyhai eszközöket, mütyűröket is prímán tudod rendszerezni. A fiókos polc megoldás lehet az elektromos konyhagépek tárolására is.

5. Világítás

Fontos, hogy elegendő fényed legyen, méghozzá ne egyetlen világítótestből. A konyha olyan terep, ahol folyamatosan forgolódsz munka közben, nagyon rossz úgy tevékenykedni, ha éppen oda vetődik az árnyékod, amit épp legjobban kellene látnod. Akár egy kis hangulatfényt is becsempészhetsz a helyiségbe.

Ha pedig már minden tökéletes és imádod a konyhádat, biztosan remekelni fogsz. Akár televíziós vetélkedőn is indulhatsz, miért ne nyerhetnél te is?

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?