OTTHONKA

Hőségriadóban így tartsd hűvösen az otthonod

Nincs légkondid, és úgy érzed, felforrsz a lakásban? Nem kell beletörődnöd! Néhány remek ötlet igazi túlélőcsomagot jelent!
  • Szerző: Ripost

Kikészít a hőség? Így tudod gyorsan és hatásosan lehűteni a lakást. Azt persze mondanunk sem kell, hogy a szellőztetést éjszakára időzítsd, nappal jól zárd be az ablakokat és húzd el a függönyt… - na de mit tehetsz még ezen kívül? Mutatjuk.

Zárd az ajtókat is

Igen, a szobákat egymástól elválasztó ajtókat is. A szakértők szerint ez segít az egyes helyiségeket hűvösebben tartani, és bőven ráér a levegő áramlását akkor biztosítani, amikor már lement a nap és kissé lehűlt az este.

Cserélj ágyneműt

A tiszta és friss ágyneműhuzat bizonyítottan hűvösebb érzést kelt, mint amikor a már használtba fekszel bele. De ez még hagyján: a szakértők szerint a legjobb, amit tehetsz, ha azonnal beszerzel egy hajdinából készült párnát, a hagyományos párnákkal szemben ez ugyanis nem zárja magába a hőt, így sokkal üdítőbb az alvás vele a kánikulai éjjeleken.

Változtasd meg a ventilátor irányát

Ha nincs mennyezeti ventilátorod, akkor ideje beszerezned most, amíg még nem kapkodják el az összeset. És az sem mindegy ám, hogyan használod: állítólag a nagy hőségben az óramutató járásával ellentétes irányba kell forognia. Hogy ez egyes szakértők szerint miért kelt hűvösebb érzetet, mint a másik irány, azt bevalljuk, mi magunk sem értjük, de egy próbát miért is ne érhetne meg…

Felejtsd el a lámpát

A háztartási gépek, a villany, a számítógép mind erősen forrósítják a levegőt. A legjobb persze, ha egyszerűen kiülsz a szabadba, és élvezed a hűvösebb estét. De mi legyen a négy fal között? Szerezz be napelemmel működő lámpácskákat – a barkácsáruházak kertészeti osztályán rengeteg verziót találhatsz belőlük. A lakás díszeiként is klasszul mutatnak majd. Világíts ezekkel az esti órákban a villany helyett: hangulatosabb, nem termel hőt és még a villanyszámlán is spórolni tudsz.

Házi párakapu

És ne feledkezzünk meg az egyik leginkább üdítő módszerről sem! Kapd elő az asztali ventilátort, vegyél elő egy nagy tálat, és töltsd meg jéggel. Jó, ha a tál fémből van, mert a módszer így még inkább hatásos. A ventilátor elé helyezd a jeget, de persze biztonságos távolságra. Határozottan érezni fogod a kellemes fuvallat jótékony hatását.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?