Létrehozva: 2021.12.25.

Ezek a veszélyek leselkednek a kutyádra, macskádra az ünnepek alatt

Akiknek van kutyája és macskája, egészen másképp kell tervezze az ünnepeket, mint akinek nincs. Hiszen nem csupán a szépen feldíszített fát kell óvnia: a háziállatok karácsonykor veszélyben is lehetnek. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.

A bent tartott kutyákat és a macskákat sokszor izgatják a csillogó díszek, színes girlandok, így sokan rafinált trükkökkel igyekeznek a fát megvédeni tőlük. Ám a háziállatok karácsonykor nem csupán emiatt igényelnek nagyobb odafigyelést: egy brit felmérés szerint a kutyákat, macskákat ért csokoládé-mérgezéses esetek többsége az ünnepek alatt történik. Ám ez nem csupán az egyetlen probléma: a háziállatok karácsonykor más veszélyeknek is ki vannak téve. Ezeket gyűjtöttük össze.

Nem árt néhány dologra odafigyelni, hogy biztonságban legyenek a háziállatok karácsonykor. Fotó: PIxabay.com

1. Megrághatják az izzósort

A mutatós, színes, villogó égősorok nélkül ma már elképzelhetetlen a karácsony, így lemondani nem kell róluk; ám, ha kutya vagy macska van a háznál, érdemes a fényeket áramtalanítani, amikor nem tudunk odafigyelni kedvenceinkre. A kisállatokat ugyanis nem csupán a fények mozgása izgatja, hanem maga a tény is, hogy új dolog került a házba. Ezért kíváncsiságból, játékosságból kutyák és macskák egyaránt hajlamosak megrágcsálni. Ez pedig áramütéshez, égési sérülésekhez, extrém esetben tűzesethez is vezethet.

2. A fenyőfa nem nekik való

Akárcsak az izzóknál, a fa esetében is a rágcsálás okozhat problémát, hiszen az egy dolog, hogy a cicák szeretnek az ágak közé mászni, és sokszor fel is döntik a fát, de ha közben megrágják és lenyelik a tűleveleket, súlyos egészségi problémáik adódhatnak. Hasmenés, hányás, sérülések a szájban jelentkezhetnek. Nem sokkal jobb a helyzet a műfenyővel sem, hiszen a lenyelt műanyag miatt a kutyák és a macskák is a műtőasztalon köthetnek ki. Érdemes olyan helyiségbe tenni a fát, ahova felügyelet nélkül nem járhatnak be a háziállatok.

3. Felejtsd el a gyertyákat

Legalábbis ne hagyd egy percre se egyedül őket a kedvenceiddel. Egy felborított, égő gyertya lakástüzet is okozhat, de ha kíváncsiságból megszagolják, megpiszkálják, akkor a kisállatok égési sérüléseket szenvedhetnek az orrukon, mancsukon. Olyan asztalra tedd, ahova nem tudnak felmenni, és mindig fújd el, ha elhagyod a szobát.

4. Soha ne adj nekik csokit

Elképzelhetetlen a karácsony csokoládé és szaloncukor nélkül, és sok gazdi nem bír ellenállni a kutyák és macskák könyörgő tekintetének. Ám a kakaó, csoki mérgező a kedvenceidre, ezért soha ne adj nekik belőle. Arra is figyelj, hogy ha szaloncukor van a karácsonyfán, ne tudják megdézsmálni.

5. A girland nem játék

Kutyáknak és macskáknak is készülnek szalagos, kígyós játékok, így nem csoda, hogy odáig vannak a girlandokért: ezek a színes, zizegő díszek játékra ösztönzik őket. A nekik szánt játékokat olyanra tervezik és gyártják, hogy ne tudják lenyelni egyes részeit, és semmilyen formában nem veszélyesek rájuk. Ugyanez nem mondható el a girlandokról: a lenyelt műanyagdarabkák bélelzáródást okozhatnak, ráadásul ha felügyelet nélkül játszik vele az állat, meg is fojthatja magát vele.

6. Könnyen törnek az üveggömbök

A kutyákat kevésbé érdeklik a díszek, a macskákat annál inkább: a fán lógó csillogó üvegdíszeket pillanatok alatt elkezdik pofozni, és addig nem nyugszanak, míg le nem verik az ágakról. Az összetört üvegdíszek nagyon élesek, és szerencsétlen esetben súlyos sérülést okozhatnak a szilánkok a cicáknak. Ha nagyon játékos macskád van, akit lehetetlen leszoktatni a karácsonyfáról, szerezz be törhetetlen gömb-díszeket.

7. Ne etesd túl őket

A legtöbb gazdi figyel arra, hogy minőségi száraz- és nedves tápot kapjanak a kedvencei, és az adagolásra is kényesen ügyel. Karácsonykor azonban mindenki engedékenyebb egy kicsit, ráadásul vendégek is traktálhatják a kutyát, cicát finom falatokkal. Túl azon, hogy igencsak kellemetlen, ha az ünnepek alatt a kedvenceidnek hasmenése van és hánynak, komolyabb bajuk is lehet: ha túl sok zsíros és cukros ételt fogyasztottak, begyulladhat a hasnyálmirigyük, és az állatorvosi ügyeleten fogtok kikötni. Traktálás helyett inkább vegyél nekik kimondottan kutyáknak és macskáknak készült jutalomfalatokat, rágcsálnivalókat állateledel-boltban, és kérd meg a vendégeidet, hogy ebből adjanak nekik; persze ezt is csak mértékkel.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez botrányos: elmondhatatlanul drága mulatság lesz a magyar szurkolóknak az olimpián kézilabdameccseket nézni

origo.hu

Kiderült az igazság Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról

borsonline.hu

4 csillagjegy, amelynek sosem látott bőséget hoz a Bika hava

mandiner.hu

Egész Európa arról beszél, mi történt Brüsszelben

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

hirtv.hu

Napi aktuális – ... + videó

origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 18.: a Rák megkönnyebbül, a Vízöntő elszánt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

Újlipótvárosi kislakás, összeköltözőknek!

OTTHONKA

Öt egyszerű trükk, így spórolhatsz a kertben

OTTHONKA

Ne dőlj be a napsütésnek, bánj óvatosan a kertben a növényeiddel!

OTTHONKA

Lecsap a szomszédok réme! Tényleg nem szabad hétvégén füvet nyírni?