OTTHONKA

Nem akarsz mérgeket? Így pusztítsd el a lakásban a hangyát

Máris előkerültek a hangyák a lakásban? Íme néhány tipp, hogyan végezz velük még időben!

A hangyaírtás neked sem a kedvenc időtöltésed? Az első hangyák megjelenése a lakásban, vagy a házban neked is felviszi a vérnyomásodat? Nem kell ennek minden évben így lennie. Bár eltávolításuk korántsem egyszerű, hiszen brutálisan támadnak, mégis van néhány olyan trükk, ami segítségedre lehet. Felejtsd el a sok vegyszert, segítenek a természetes anyagok. Így kezdj bele a hangyairtásba. Mutatunk néhány ötletet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

Ecet

A hangyák kémiai feromon nyomot hagynak maguk után. Ha megölöd őket, akkor más hangyák egész egyszerűen követik a feromonnal kikövezett utat, hiszen nyomot hagynak, és még több hangya fog megjelenni ugyan azon a helyen. Amikor meglátod az első hangyákat, töröld le a környéket ecettel: ezzel megszüntetheted a feromon nyomvonalakat. Érdemes az ecetet a padló repedéseibe és a hangyák gyakori felbukkanási helyeire is bepermetezni, ugyanis a hangyák ki nem állhatják az ecet szagát. Hagyd, hogy az ecet megszáradjon, ne töröld le nedves ronggyal!

Fokhagyma

Fokhagyma

Fokhagyma
Fotó: pixabay.com

A hangyák rühellik a fokhagyma erős szagát, ezért ha megtalálod a vonulási útvonalukat, és megpucolt gerezdeket helyezel az útjukba, azzal elzárod a bejáratokat. Igaz, rosszabb esetben csak megkerülik a bűzölgő hagymadarabot, és menetelnek tovább...

Citrom

Nem is gondolnád milyen erős a citrom, ráadásul nem csak a hangyák ellen, de a csótányok sem kedvelik. Itt a biztos recept: facsard ki néhány citrom levét, majd töröld át vele az ajtóküszöböket, és az ablakpárkányokat. Önts belőle minden lyukba és repedésbe, ahol a hangyák bejuthatnak. Végül rakj néhány citromhéj szeletet a bejárat környékére. A hangyák utálják a citrom szagát, el fogják kerülni a lakást. Moss fel citromos vízzel, az is nagy segítség lehet.

Cukor-szódabikarbóna

Ehhez a trükhöz porcukorra és szódabikarbónára lesz szükséged. Keverd össze 1:1 arányban ezt a két alkotóelemet! A kapott mixet porciózd apró tálakba, ezeket pedig a hangyák meglévő vagy lehetséges vonulási útvonalán helyezd el. A kis rovarok azonnal rákapnak a finom csemegének tűnő elegyre, hisz számukra a cukor a lehető legideálisabb táplálék. Csakhogy amint elfogyasztják a csábító port, a szódabikarbóna is bekerül a testükbe. Ez pedig a hangyák emésztőrendszerében súlyos puffadást okoz, ami lassan, de biztosan kivégzi őket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?