OTTHONKA

Gyógyulj orgonával!

Tudtad, hogy az orgona virága ehető és például szörpöt, lekvárt készíthetsz belőle? Nem elég, hogy ezek finomak és illatosak, abban is segítenek, hogy egészséges maradj. A lila szörpöt allergiás tüneteidet enyhítésére is bevetheted.
címkék:

Levele megfázás és influenza ellen lehet gyógyír, az orgonarügy tinktúra a cukorbetegség és az ízületi gyulladások gyógyításában lehet nagy segítség. Természetgyógyászok arra esküsznek, hogy az egyébként allergénnek számító orgona virágából készített szörp visszaszorítja az tavaszi allergiás tüneteket.

 

Hozzávalók

  • 2 liter lecsipkedett orgonavirág
  • 1 liter víz
  • 1 kg kristálycukor
  • 1 citrom leve
  • 1 ek. citromsav

Így készítsd:

  1. Forrald fel a vizet a cukorral
  2. Húzd le az edényt a tűzről, add a léhez a citrom levét és a citromsavat
  3. A virágokat öntsd a szirupba, nyomkodd le, majd letakarva hűvös helyen hagyd 1 napig állni.
  4. Sűrű szitán vagy tiszta textilen szűrd át a szirupot, töltsd üvegekbe, majd dunsztold ki.

Így dunsztolj:

Állítsd kupak nélkül vízfürdőbe a majdnem teli töltött üvegeket. A vizet lassú tűzön forrald fel. Amint a szörp tetején megjelennek az első buborékok, emeld ki az üvegeket a forró vízből. Az üvegek nyakát szorosan zárd le a kupakkal. Mehet a szörp a kamrába!

 

FONTOS!

A szirupot sose forrald együtt a virággal, mert elveszíti kedves, halványlila színét és koszos sárga lesz!

Érdemes precízen lecsipegetni a virágokat, mert az esetlegesen bekerülő zöld részektől kesernyés lesz a szörp.

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?