OTTHONKA

Jó, ha tudod, így kell tökéletes tüzet rakni a grillezéshez

Ezekkel a fortélyokkal könnyebben megy majd a begyújtás.
  • Szerző:

A jó idő és a nyár közeledtével végre elindul a grillezés, hiszen nincs is jobb annál, mint kint lenni a szabad levegőn és finomakat enni. A sütögetős kerti parti általában az egyik legkedveltebb társasági esemény, mert kötetlen hangulatban lehet beszélgetni, szórakozni és finom ételeket és italokat fogyasztani a közeli barátokkal, családtagokkal. A pácolt és grillezett húsok nagyon közkedveltek, ám az elkészítésük nem olyan egyszerű. Sok buktatója lehet a dolognak, most a legfontosabbhoz: a tűzgyújtáshoz adunk tanácsokat, mert a rossz minőségű faszén könnyen elronthatja az ételek ízét, az egyenetlenül felhalmozott parázs pedig megégetheti a grillhúsokat, zöldségeket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

grillezés

Fotó: Shutterstock

A tökéletes grilltűz legfontosabb elemei:

  1. A faszén minősége

Talán nem is gondoljuk, de a jól megválasztott brikett vagy faszén legalább olyan fontos, mint az, hogy milyen főzőtudománnyal rendelkezünk. Lehetőleg jó minőségű terméket szerezzünk be, mert az olcsóbb, kétes eredetű csomagolások akár vegyszerrel kezelt hulladékfát is rejthetnek. Ráadásul a nem jó minőségű faszén kellemetlen mellékízt ad a grillezett ételeknek.

  1. A begyújtás

A begyújtás sokak számára jelent nehézséget, de viszonylag hamar bele lehet jönni. Ha egy mód van rá szerezzünk be egy izzítócsövet vagy másnéven grillkéményt, mert ezzel jóval egyszerűbb dolgunk lesz, ráadásul elkerülhetjük a különböző vegyszerekkel teletöltött gyújtófolyadékok használatát. Ez ugyanis kényes termék, mert ha nem színtelen, szagtalan grillgyújtó folyadékot vásárolunk, akkor a szaga sajnos az ételek ízén is érződni fog.

Az izzítócső használata egyszerű és a segítségével folyamatosan gondoskodni lehet a tökéletesre hevített faszénről. Ez egy lyukacsos vízforraló külsejű eszköz, amelybe csak bele kell helyezni a faszenet, a szerkezet alján elhelyezett rács alatt meggyújtani a gyújtóst, majd a grillbe önteni a tökéletesen izzó fát.

  1. Az izzó faszén elrendezése

Hasznos tanácsok grillezés

Ügyeljünk arra, hogy a kisülő zsiradék ne csöpögjön a faszénre.

Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a faszén elegyengetését, hogy a húsok egyenletesen süljenek. Ha nagyobb grillező felületünk van, akkor itt egy tuti tipp egyenesen a profiktól: alakítsunk három sávot az izzó faszénnel. Az elsőben sűrűbben és magasabban terítsük a parazsat, hogy ebben a sávban erősebben tudjon sülni az ételünk. A másodikban már legyen alacsonyabban a parázs, így sütési fokozat is enyhébb lesz. A harmadikba pedig egyáltalán ne tegyünk faszenet, ide tudjuk majd félrehúzni a kész sülteket, a hő pedig szépen melegen tartja a fogyasztásig.

  1. A biztonság

Sose hagyjuk őrizetlenül a parázs felett sercegő húsokat, zöldségeket, hiszen mégis csak tűzzel dolgozunk. Oda kell figyelni a biztonságra, ezért mindig legyen a grill mellé egy vödör víz bekészítve. Ahogy a mondás is tartja: jobb félni, mint megijedni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?