Létrehozva: 2021.05.10.

Jó, ha tudod, így kell tökéletes tüzet rakni a grillezéshez

Ezekkel a fortélyokkal könnyebben megy majd a begyújtás.

A jó idő és a nyár közeledtével végre elindul a grillezés, hiszen nincs is jobb annál, mint kint lenni a szabad levegőn és finomakat enni. A sütögetős kerti parti általában az egyik legkedveltebb társasági esemény, mert kötetlen hangulatban lehet beszélgetni, szórakozni és finom ételeket és italokat fogyasztani a közeli barátokkal, családtagokkal. A pácolt és grillezett húsok nagyon közkedveltek, ám az elkészítésük nem olyan egyszerű. Sok buktatója lehet a dolognak, most a legfontosabbhoz: a tűzgyújtáshoz adunk tanácsokat, mert a rossz minőségű faszén könnyen elronthatja az ételek ízét, az egyenetlenül felhalmozott parázs pedig megégetheti a grillhúsokat, zöldségeket.

Fotó: Shutterstock

A tökéletes grilltűz legfontosabb elemei:

  • A faszén minősége

    Talán nem is gondoljuk, de a jól megválasztott brikett vagy faszén legalább olyan fontos, mint az, hogy milyen főzőtudománnyal rendelkezünk. Lehetőleg jó minőségű terméket szerezzünk be, mert az olcsóbb, kétes eredetű csomagolások akár vegyszerrel kezelt hulladékfát is rejthetnek. Ráadásul a nem jó minőségű faszén kellemetlen mellékízt ad a grillezett ételeknek.

  • A begyújtás

    A begyújtás sokak számára jelent nehézséget, de viszonylag hamar bele lehet jönni. Ha egy mód van rá szerezzünk be egy izzítócsövet vagy másnéven grillkéményt, mert ezzel jóval egyszerűbb dolgunk lesz, ráadásul elkerülhetjük a különböző vegyszerekkel teletöltött gyújtófolyadékok használatát. Ez ugyanis kényes termék, mert ha nem színtelen, szagtalan grillgyújtó folyadékot vásárolunk, akkor a szaga sajnos az ételek ízén is érződni fog.

    Az izzítócső használata egyszerű és a segítségével folyamatosan gondoskodni lehet a tökéletesre hevített faszénről. Ez egy lyukacsos vízforraló külsejű eszköz, amelybe csak bele kell helyezni a faszenet, a szerkezet alján elhelyezett rács alatt meggyújtani a gyújtóst, majd a grillbe önteni a tökéletesen izzó fát.

  • Az izzó faszén elrendezése

    Ügyeljünk arra, hogy a kisülő zsiradék ne csöpögjön a faszénre.

    Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a faszén elegyengetését, hogy a húsok egyenletesen süljenek. Ha nagyobb grillező felületünk van, akkor itt egy tuti tipp egyenesen a profiktól: alakítsunk három sávot az izzó faszénnel. Az elsőben sűrűbben és magasabban terítsük a parazsat, hogy ebben a sávban erősebben tudjon sülni az ételünk. A másodikban már legyen alacsonyabban a parázs, így sütési fokozat is enyhébb lesz. A harmadikba pedig egyáltalán ne tegyünk faszenet, ide tudjuk majd félrehúzni a kész sülteket, a hő pedig szépen melegen tartja a fogyasztásig.

  • A biztonság

    Sose hagyjuk őrizetlenül a parázs felett sercegő húsokat, zöldségeket, hiszen mégis csak tűzzel dolgozunk. Oda kell figyelni a biztonságra, ezért mindig legyen a grill mellé egy vödör víz bekészítve. Ahogy a mondás is tartja: jobb félni, mint megijedni.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

    origo.hu

    Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

    borsonline.hu

    Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

    mandiner.hu

    Macron berúgta az ajtót: „Európának meg kell mutatnia, hogy nem Washington ölebe”

    life.hu

    Elkpesztő, ahogy Meg Ryan kinéz: friss fotók készültek a színésznőről

    magyarnemzet.hu

    Gyurcsány azt tette, mint a gyöngytyúk azzal a bizonyos testnedvvel

    origo.hu

    Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

    mindmegette.hu

    Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

    origo.hu

    Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

    ripost.hu

    Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    OTTHONKA

    Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

    OTTHONKA

    Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

    OTTHONKA

    Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

    OTTHONKA

    Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

    OTTHONKA

    Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

    OTTHONKA

    Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

    OTTHONKA

    Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!

    OTTHONKA

    Így választhatsz jó zöldségpalántákat