OTTHONKA

Grillezel a kertben? Így gyújtsd meg a tüzet profin

A grillpartik első és legfontosabb feladata a tûzrakás, azaz a parázsló faszén elkészítése. Aki próbálta már, az tudja, tüzet rakni nem is olyan könnyû, még akkor sem, ha rendelkezésre állnak az előre megvásárolt csodaszerek.

Szabadtéri sütögetéshez használhatunk brikettet, ami hosszabban ég, faszenet, amely olcsóbb, és keményfát, amely füstillatot kölcsönöz az ételnek, de bonyolultabb, míg leég a tűz és parázs lesz belőle. A klasszikus iskola hívei a begyújtáshoz a faszenet halomba húzzák a tűztérben, rálocsolják a gyújtófolyadékot, majd begyújtják. Ezután megvárják, míg a tűz csillapodik, jöhet a parázs elterítése és a hússütés. Csakhogy sokak szerint ennek a folyadéknak az íze megérződhet a húson, egészségtelen is, így az igazán profik ezt a módszert kerülik.

Így csinálják a profik

A kifinomultabb grillezők a begyújtáshoz célszerszámot használnak, az úgynevezett izzítócsövet. Ez egy lyukacsos fémhenger, amelyben egy fémrács található. Ebbe szórják bele a szenet felülről, míg alulról egy újságpapírral, vagy gyújtós tablettákkal begyújtják. A csőben ezután hamar begyullad a szén, és izzó parázzsá változik. Az izzítócső igen praktikus, de igazán akkor a leghasznosabb, amikor pótolni kell a leégett szenet. Amikor már látjuk, hogy hamarosan leég az előző. Akkor egyszerűen újratölthető a sütő, és már lehet is folytatni a grillezést.

Arra azonban mindig nagyon vigyázzunk, hogy a begyújtott csövet ne tegyük éghető anyagra, illetve annak közelébe!

Mikor jöhet a husi?

Ezután még egy fontos feladat a sütögetésre alkalmas pillanat, vagyis a hőmérséklet eltalálása. Ha túl nagy a tűz, a hús szénné éghet, vagy cipőtalppá száradhat, ha viszont már túlságosan lehűlt, mire a szeletek a rácsra kerülnek, könnyen rágós és nyers maradhat minden.

De hogyan állapíthatjuk meg az izzó faszén hőmérsékletét hőmérő nélkül? Tartsuk a tenyerünket pontosan a grill fölé. Kezdjünk el számolni magunkban lassan egyesével.

A nagy tenyérteszt

– Ha csak két másodpercig tudjuk a tenyerünket ott tartani, akkor a tűz nagyon forró, 375 fok körüli,

– ha három másodpercig bírjuk, akkor közepesen forró (kb. 350 fokos),

– ha négy másodpercig, akkor úgy 300 fokos,

– míg ha öt másodpercig is, akkor a tűz alacsony hőfokú, kb. 250 fokos.

Még néhány trükk

A faszén hőmérsékletét mindig az ételhez igazítsuk, de minden esetben csak akkor kezdjünk hozzá, ha a szén már nem lángol, hanem parázslik és izzik! A már fehérré vált faszén a legalkalmasabb a grillezésre. Ha nincs türelmünk kivárni, amíg magától leég a tűz, meggyorsíthatjuk a folyamatot úgy, hogy egy kis hamut szórunk a lángokra. A tűz erősségét és ezzel együtt a sütés hőfokát a parázs szét- vagy összehúzásával és a grillrács meg a faszén távolságának változtatásával szabályozhatjuk.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Várd a vendégeket a legédesebb linzerekkel az ünnepek alatt!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?