Létrehozva: 2019.06.22.

Grillezel a kertben? Így gyújtsd meg a tüzet profin

A grillpartik elsõ és legfontosabb feladata a tûzrakás, azaz a parázsló faszén elkészítése. Aki próbálta már, az tudja, tüzet rakni nem is olyan könnyû, még akkor sem, ha rendelkezésre állnak az elõre megvásárolt csodaszerek.

Szabadtéri sütögetéshez használhatunk brikettet, ami hosszabban ég, faszenet, amely olcsóbb, és keményfát, amely füstillatot kölcsönöz az ételnek, de bonyolultabb, míg leég a tűz és parázs lesz belőle. A klasszikus iskola hívei a begyújtáshoz a faszenet halomba húzzák a tűztérben, rálocsolják a gyújtófolyadékot, majd begyújtják. Ezután megvárják, míg a tűz csillapodik, jöhet a parázs elterítése és a hússütés. Csakhogy sokak szerint ennek a folyadéknak az íze megérződhet a húson, egészségtelen is, így az igazán profik ezt a módszert kerülik.

Így csinálják a profik

A kifinomultabb grillezők a begyújtáshoz célszerszámot használnak, az úgynevezett izzítócsövet. Ez egy lyukacsos fémhenger, amelyben egy fémrács található. Ebbe szórják bele a szenet felülről, míg alulról egy újságpapírral, vagy gyújtós tablettákkal begyújtják. A csőben ezután hamar begyullad a szén, és izzó parázzsá változik. Az izzítócső igen praktikus, de igazán akkor a leghasznosabb, amikor pótolni kell a leégett szenet. Amikor már látjuk, hogy hamarosan leég az előző. Akkor egyszerűen újratölthető a sütő, és már lehet is folytatni a grillezést.

Arra azonban mindig nagyon vigyázzunk, hogy a begyújtott csövet ne tegyük éghető anyagra, illetve annak közelébe!

Mikor jöhet a husi?

Ezután még egy fontos feladat a sütögetésre alkalmas pillanat, vagyis a hőmérséklet eltalálása. Ha túl nagy a tűz, a hús szénné éghet, vagy cipőtalppá száradhat, ha viszont már túlságosan lehűlt, mire a szeletek a rácsra kerülnek, könnyen rágós és nyers maradhat minden.

De hogyan állapíthatjuk meg az izzó faszén hőmérsékletét hőmérő nélkül? Tartsuk a tenyerünket pontosan a grill fölé. Kezdjünk el számolni magunkban lassan egyesével.

A nagy tenyérteszt

– Ha csak két másodpercig tudjuk a tenyerünket ott tartani, akkor a tűz nagyon forró, 375 fok körüli,

– ha három másodpercig bírjuk, akkor közepesen forró (kb. 350 fokos),

– ha négy másodpercig, akkor úgy 300 fokos,

– míg ha öt másodpercig is, akkor a tűz alacsony hőfokú, kb. 250 fokos.

Még néhány trükk

A faszén hőmérsékletét mindig az ételhez igazítsuk, de minden esetben csak akkor kezdjünk hozzá, ha a szén már nem lángol, hanem parázslik és izzik! A már fehérré vált faszén a legalkalmasabb a grillezésre. Ha nincs türelmünk kivárni, amíg magától leég a tűz, meggyorsíthatjuk a folyamatot úgy, hogy egy kis hamut szórunk a lángokra. A tűz erősségét és ezzel együtt a sütés hőfokát a parázs szét- vagy összehúzásával és a grillrács meg a faszén távolságának változtatásával szabályozhatjuk.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sírt és székeket rugdosva tombolt az NBA szupersztárja - videó

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

vg.hu

Ezt a moszkvai terrortámadásért – feliratozott rakétákkal lövik az ukránokat az oroszok

life.hu

Ezek a legveszélyesebb csillagjegyek

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

5 szuper tipp, hogy fantasztikus legyen tavaszra a terasz

OTTHONKA

Így tervezd meg a konyhakerted, hogy biztosan elég legyen a termés

OTTHONKA

Így mosd ki a terítőt, hogy tényleg ragyogjon az ünnepi asztalon

OTTHONKA

Odaégett az étel? Ezzel az egyszerű trükkel pofonegyszerűvé válik a súrolás!

OTTHONKA

Elindult a hajrá: eddig lehet ingyenesen lakásbiztosítást cserélni

OTTHONKA

Ezért mosd le tavasszal a tujáidat a kertben! Gyönyörűek lesznek nyárra

OTTHONKA

Vesd be a fokhagymát, és gyönyörűek lesznek a növényeid