OTTHONKA

Így mosd ki az új farmerodat, hogy ne tedd tönkre!

Tökéletes farmert találni nem egyszerű feladat. De a farmer mosása, ha lehet, még megosztóbb téma: mindenki másra esküszik, hogy ne menjen tönkre a kedvenc ruhadarabod. Mutatjuk a legjobb trükköket!

Az üzletekben szinte végtelen a farmernadrágok választéka, mégis nehéz megtalálni az igazit. Egy tökéletes darab nemcsak méretben jó, hanem a formánkat is ott emeli ki, és ott rejti el, ahol kell. Ám ha végre megvan az áhított nadrág, akkor kezdődik az igazi kaland, a farmer mosása. Mert nagyon nem mindegy ám, hogyan mosod! Ahhoz, hogy sokáig szép maradjon a farmerod, már szinte a vásárlás pillanatától kezdve megfelelő kezelésre van szüksége. Lássuk a legjobb trükköket, hogy a lehető legtovább tartson a kedvenc ruhadarabod.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Farmer mosása 01

Ha megtaláltad a legjobb darabot, mosd úgy, hogy sokáig tartson!
Fotó: Pixabay.com

Így lesz tökéletes a farmer mosása, mielőtt először felvennéd

A farmer két legnagyobb problémája, hogy a mosásban összemehet, illetve, hogy ereszti a színét. Ez különösen a sötét színű farmernál lesz egy idő után feltűnő, hiszen egyre fakóbbá, kopottasabbá válik. A farmer mosása során viszont – legalábbis, ha jól csinálod – megelőzheted ezeket a gondokat.

A vásárlás után érdemes azonnal kimosnod a frissen vett farmert. A méretcsökkenést hideg vízzel, a szín elvesztését pedig egy kis ecettel védheted ki. A farmer mosása lehetőleg ne géppel, hanem kézzel történjen. Töltsd meg a kádat hideg vízzel, és egy kádnyi vízbe önts egy fél csésze ecetet. Ha a csapban vagy egy nagyobb lavórban mosod a farmert, egy-két evőkanál ecet is elég. Áztasd a farmert legalább egy, de inkább két-három óráig, majd csavard ki (nem kell kiöblíteni), szárítsd meg formára igazítva, és máris viselheted. Még jobb ötlet, ha ezt a hideg vizes, enyhe ecetes mosást még legalább egyszer megismétled, mielőtt felvennéd a farmert. Az ismétlő mosásnál egyszerűen mosószer nélküli, hideg vízben is átöblítheted a nadrágodat.

Az extra trükk: farmer mosása az első viselés után

Az első viselés előtt a legtöbben kimossuk a famert, de ezt az extra trükköt kevesen ismerik. A farmer mosása az első viselés után tovább fokozza az anyag tartósságát. Különösen akkor érdemes megismételned a hideg vizes, ecetes kézi mosást, ha azt tapasztaltad, hogy a farmerod még mindig ereszti a színét, kék lett tőle a bőröd. Az eljárás ugyanaz, mint az első mosásnál: áztasd be hideg, enyhén ecetes vízbe, majd csavard ki, és szárítsd meg formára igazítva.

Farmer mosása 02

A farmert a derekánál felcsiptetve, formára kihúzgálva szárítsd!
Fotó: Pixabay.com

De mi van a többi mosással?

Tegyük fel, hogy a vásárlás után előírás-szerűen ment a farmer mosása. De mi van ezután? Nos, egy pár trükköt ilyenkor is érdemes bevetni. Jó, ha tudod, hogy a farmer, bármilyen durva anyagnak is tűnik, mégis kényes. Így, ha a mosógép mellett döntesz, kímélő programon, kímélő mosószerrel, lehetőleg alacsony hőmérsékleten mosd.

A kézi mosás ennél is jobb döntés. Kímélő mosószerrel nyomkodd át, dörzsölni csak a foltokat dörzsöld. Ne mosd ki a nadrágod minden mosás után, csak akkor, amikor úgy érzed, már tényleg piszkos. Ne tedd be a szárítógépbe, de a napra se tedd ki, mert a direkt napfény kiszívja a színét. Inkább szárítsd meg formára igazítva, szobahőmérsékleten.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?