OTTHONKA

Ezzel a trükkel ontja a tavalyi muskátli most nyáron is a virágokat

Olyan sikerélményt jelent a muskátli gondozása, hogy valósággal függőséggé válhat! Ha jól teleltetted, és most szeretettel ápolod, kezeled, dugványozod, ülteted ki, igazi örömforrás lesz a muskátlid egész nyáron, késő őszig.

Gondosan tároltad télen a muskátlikat. Hűvös, sötétebb helyen teleltetted, havonta csak egyszer öntözted őket, azt is módjával. Most mégis élettelennek tűnnek. Ne keseredj el! Mutatjuk, hogyan hozd újra formába ablakod, kerted díszét.

Első lépés: Áztatás

Ha papírba csomagolva, szárazan tetted el a muskátlit, akkor először több órán át áztasd vízbe.

Második lépés: Kozmetikázás

Éles késsel távolítsd el az elpusztult hajtásokat.

A tőrész közeléig vágd vissza az elnyurgult vagy csak a tetején leveleket hozó hajtásokat.

A kis levelű vagy cérnavékony szárú hajtásokat is jobb eltávolítani.

Vágd le az elsárgult leveleket és a kifejlődött virágbimbókat is. Csak gyengítené az egész növény megújulását.

Az egészséges, nagy leveleket hozó töveket a tőrésztől 2-3 hajtáskezdeményig, kb.10 centiméterre vágd vissza. Ezzel a rejtve maradt rügyeket készteted kifejlődésre. A fiatalabb hajtások sokkal erőteljesebben fejlődnek, több, dúsabb virágot hoznak majd.

Harmadik lépés: Földpótlás vagy teljes átültetés

Földpótlás részben:

Ha tavaly jó földbe ültetted a muskátlidat, akkor a balkonládában most elég csak a felső egyharmadnyi, kicserepesedett vagy elmohásodott réteget kicserélned. Távolítsd el a tápanyagban szegény, felső réteget. Pótold friss, tápdús, földszerűvé érett trágyával.

Teljes átültetés:

A virágláda aljára vízáteresztő sóderréteg kerüljön.

Erre enyhén nyirkos, fele részben tőzeget tartalmazó földet teríts.

Az átbújtatással elvégzett szaporításnak is most van itt az ideje. Távolítsd el az egészséges hajtásról a leveleket és a levélnyél tövében található pálhaleveleket. Ezek, ha meghagyod, rothadást idézhetnek elő. Az így megtisztított hajtást bújtasd le a cserép egyharmad részéig, majd a hajtás csúcsát hozd föl a cserép tetejéig. Annak szabadon kell maradnia.

Futó muskátli szaporítása:

Az egészséges hajtásokat a tetejüktől számított 20 cm-nél vágd le. Ezt akár 2-3 darabra is vághatod.

Hagyd fonnyadni egy napig, majd jöhet a dugványozás.

A kis hajtásdarabokat pohár vízben, meleg, napos helyre állítva is gyökereztetheted. Három-négy hét múlva már szép gyökeret fejleszt, ültetheted is.

Ha a dugványozást választod, szerezz be áttört falú, rácsos kis műanyag cserepeket. Keverj össze egyenlő arányban rostos tőzeget homokkal, ebben gyökereztesd a kis hajtásokat. Ha van kerted, akkor nem trágyás kerti földet keverj el kis homokkal, az is megfelelő lesz.

Meggyökeresedett dugványok elültetése virágládába vagy cserépbe:

Ha műanyag ládát veszel, válaszd a szélesebbet, a 20 cm körülit. Ebbe több tápláló föld kerül, és kevésbé forrósodik majd föl a nagy melegben. A muskátli levelei bírják a meleget, de a gyökerei nagyon érzékenyek a túlzott hőségre.

Készíts házi muskátliföld keveréket:

Egyenlő arányban keverj össze jó minőségű kerti földet fekete tőzeggel. Ezt lazítsd fel egytized arányban perlittel vagy homokkal, majd tápanyagpótlásként keverj még bele literenként fél deka tartós hatású műtrágyát.

Egy méteres ládába ne kerüljön ötnél több növény. Futómuskátliból három tövet ültess a 25 cm-es függő tartóba. Jól mutat majd, ha a tartót kissé ferdén előre döntve helyezed el.

Kora tavaszi elhelyezés

A világos, nem túl erősen tűző, de napos, meleg helyet szereti. Nem véletlenül ültették őseink a ház ablakába vagy annak közelébe! Ott jól szellőzik, és a déli nap erejétől is megóvhatod egy kis árnyékolással. A nagy esőzéstől is érdemes védeni. Erre alkalmas a fölé nyúló előtető.

Öntözés

Az ültetés másnapján öntözd először, így az esetleg megsérült hajszálgyökereknek van idejük, hogy beszáradjanak.

Öntözd langyos vízzel. Öntözéskor a víz a leveleket ne érje. A virágláda vagy cserép alján pangó vizet sem szereti. Legyen a virágládában kifolyónyílás, ahol a fölösleges víz eltávozhat.

Kozmetika

A sárga leveleket az új növénykén is mindig távolítsd el, mert ezek fertőzésveszélyt hordozhatnak. Az első virágbimbók egy részét is vágd le, hogy a növény a megerősödésre tudjon koncentrálni.

Végleges kiültetés

Kezdetben csak nappalra tedd ki a virágládákat, hogy az éjszakai fagy ne tegyen kárt a növényben. Ahogy melegszik az idő, már éjjelre is kint maradhat, a kertbe is kikerülhet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?