OTTHONKA

Ezt ültesd őszre az erkélyre, tavaszig pompázik a hidegben

Szeretnéd, ha az erkélyed télen sem lenne kopár? A megoldást a télen is virágzó, fagytűrő növények jelentik – így egész évben színpompás lehet a balkonláda!

Nyaranta a legtöbb erkélyen virágzik valami, télen viszont sokszor üres marad a balkonláda. Pedig ennek nem kell feltétlenül így lennie. Vannak kifejezetten fagytűrő növények is, amelyek késő őszig, vagy akár egész télen megörvendeztetnek a színpompájukkal. De vajon mit érdemes télire ültetni? Mutatjuk a legkedveltebb növényeket, évszak szerint: van, amelyik késő őszig lesz a balkon dísze, mások viszont akár egész télen virágozhatnak.

fagytűrő növények 01

Ezek a növények egész télen virágba borítják a balkonodat!
Fotó: Pixabay.com

A balkonláda őszi díszei

A cserjés margitvirág szirmai egészen október végéig nyílhatnak. Különösen szívós, szinte kiirthatatlan növény, nem tudod elrontani a tartását. A legyezővirág kora tavasztól késő őszig folyamatosan virágzik, de még most sincs késő elültetni. A lobélia szintén májustól október végéig hoz virágokat, ahogy a gumós begóniák is egészen késő őszig virágba borítják az erkélyedet.

Fagytűrő növények 02

A kövirózsa a hideget és a meleget is jól bírja
Fotó: Pixabay.com

A fagytűrő növények közül is az egyik legnépszerűbb az árvácska, amely évente kétszer hoz virágokat: márciustól júliusig és októbertől novemberig. Közben pedig szépen áttelel a balkonládádban, hogy tavasszal újra színes virágokkal ajándékozzon meg. Vagyis még nem maradtál le semmiről, ha mostanában szeretnéd elültetni, érdemes vele foglalkoznod. A karácsonyi kaktuszt körülbelül 18 fokos hőmérsékletig tarthatod kint az erkélyen. Ha hidegebbre fordul az idő, vidd be a lakásba, ott egész évben ontja a virágait. A varjúhájak viszont jól bírják a hideget, egészen a mínuszok megérkeztéig virágzanak. A kövirózsa pedig hidegben és melegben egyaránt az erkély és a balkonláda dísze lehet.

Fagytűrő növények, amelyek egész télen feldobják a balkont

A fagytűrő növények egyik legnépszerűbbike a csarab, más néven erika. Norvégiából származik, így nem csoda, hogy jól tűri a hideg telet, és egész évben hangulatossá teszi a balkont vagy akár az ablakodat. A borostyánlevelű ciklámen is jól viseli a hideget, bár virágokat csak enyhébb időben hoz. Különleges levelei azonban télen is szépen díszítik a balkont. Szobai változatát viszont ne vidd ki a hidegbe, nem bírja a mínuszokat!

Fagytűrő növények 03

Az erika Norvégiából származik, nem csoda, hogy jól tűri a hideget
Fotó: Pixabay.com

A hunyorok a tél végén, februárban jelzik előre a tavasz érkezését. Bár a fagytűrő növények szép képviselőiről van szó, kisgyerekes és állattartó családba nem valók, mivel mérgezőek. A kis meténg, vagy a télizöld viszont nemcsak, hogy elviseli a hideget, hanem kifejezetten kedveli is, inkább a nyári páraszegény meleg hat rá rosszul. A téli jázmin a tél végére hoz virágot, de ha enyhébb a tél, akár hamarabb is gyönyörködhetsz benne. Nagyon szapora növény, akár az egész balkont beboríthatja. Ha pedig szereted a kicsit szokatlanabb dísznövényeket, ültess díszkáposztát! Nem csak a kertben, a balkonládában is jól mutat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?