OTTHONKA

Ezekre a csodás tájakra menj nyaralni, ha imádod a bort

Szerencsére Magyarországon bárhova lépsz, borvidékre érsz, de kiválogattuk a legeslegszebbeket, ahová nyáron is érdemes elmenni, nemcsak szüretkor!

Nehéz kiválogatni Magyarország legszebb borvidékeit, hiszen gyakorlatilag mindegyik gyönyörű, de most úgy válogattunk, hogy nyáron is jól érezze magát az egész család egy-egy túra alkalmával!

1. Balaton - déli part

Nyáron természetesen elsődleges úticél a Balaton: szerencsére a tó adottságai miatt az egész környéket borvidékek veszik körül. Bármerre lép az ember, jobbnál jobb helyi borokba botlik és ma már a balatoni éttermek többsége is igyekszik a helyi termelők borait kínálni a vendégeknek.

Ráadásul idén a helyi borászok összefogtak és egy közös bort is piacra dobtak: BalatonBor néven minden pince ugyanolyan palackban a legjobb olaszrizlingjeit kínálja, hogy a kezdő borfogyasztók is bátran nyúlhassanak a polcra - tudva, hogy biztosan jó bort választanak!

Tippek: Kristinus, Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Konyári

2. Balaton - északi part

A Badacsony egy kicsit messzebb esik a tótól - persze csak képletesen. Tény, hogy fürdőruhában nem lehet átsétálni a strandról a pincébe, de bringával például abszolút kényelmesen megközelíthető a hegy, így még sofőrről sem kell gondoskodni, ha mindenki szeretne kóstolni a csapatból!

Tippek: Istvándy Pincészet, Válibor, Zelna Borászat

3. Sopron

Annyira pici a borvidék, és annyira jók a borai, hogy a legtöbb soproni pince palackjai el sem jutnak Budapestre: egyszerűen elfogynak helyben, mert az osztrákok és a helyiek is nagy rajongói a kékfrankosnak! És a Fertő-tó közelsége miatt még a pancsolást sem kell beáldozni a bortúrázás oltárán.

Tippek: Vincellér Ház , WineLife, Taschner Bor- és Pezsgőház

4. Mátra

Akinek nem feltétlenül kapcsolódik össze a nyaralás a fürdőzéssel és a forróság elől szeret inkább a hűvösebb hegyekbe menekülni, az imádni fogja a Mátrát! Nem is hinnénk, de a Mátrai Borvidék az ország 22 borvidéke közül a második legnagyobb: a picike családi pincészetektől a hatalmas, minden igényt kielégítő borászatokig minden megtalálható és a borválaszték is annyira széles, hogy a könnyű, illatos fehérboroktól kezdve a testes vörösekig mindenki megtalálja a kedvére valót!

Tippek: Benedek Pince, Kovács Pince, Nyilas Pincészet

5. Etyek-Buda

Akinek nincs ideje egy hétre elmenni valahová, de nagyon kimozdulna, annak bátran ajánljuk Etyeket! A pezsgőkről és a Pinot Noirról híres borvidék Budapestről 20 perces buszúttal megközelíthető, ráadásul van olyan borászat, aki medencés kerttel várja a hűsölni vágyó vendégeit!
Aki pedig egy kicsit kalandvágyóbb és szereti ismeretlenebb kis pincéket felfedezni, az vegye az irányi a Velencei-tó felé! A Déli pályaudvarról fél óra alatt visz le a vonat, ott pedig bőven találni olyan borászatokat, amikről nem is értjük, hogy miért nem ismeri őket még a nagyközönség!

Tippek: Vabrik Pince, Csóbor, Apró Kertek

6. Tokaj

A leghíresebb borvidékünk természetesen kihagyhatatlan a sorból: a Zemplén, a Bodrog és a Tisza még a legmegáltalkodottabb borellenzőket is elvarázsolja - már ha akadna ilyen a családban. A borvidéken egész nyáron egymást érik a fesztiválok, tehát a művészeti programok között is lehet válogatni, ha éppen feljönnénk egy pincéből.
Ma már a száraz borok kedvelői is ugyanolyan lenyűgözve érezhetik magukat a furmintoktól és hárslevelűktől, mint azok, akik az édes, késői szüretelésű vagy aszúborok miatt utaznak Tokajba, de érdemes figyelmesen válogatni: a műanyag palackokban vagy demizsonokban árult borok óriási csalódást okozhatnak, hiába olcsóbbak lényegesen a valóban világszínvonalú "nagytestvéreknél"! 

Tippek: Áts Károly, Basilicus, Holdvölgy, Karádi és Berger
 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?