OTTHONKA

Ez a tavasz első virága: most sem késő elültetni

Az árvácska azon kevés virágaink egyike, ami tavasszal és ősszel is ontja kedves, színes virágait. Borús a kedved a szürkeség és a hideg miatt? Ültess árvácskát! Szerezd be tálcás palántaként, majd válassz ki egy enyhébb napot az ültetésre. Helyezd el a kertben, szélvédett bokrok alatt. Mindjárt megsürgeti a tavaszt a színpompás látvány.

Az apró, ezer színben pompázó kétnyári növény virágágyások, sírok és balkonok bájos, kedves színfoltja. Európa virága, nálunk is őshonos.

Ha esetleg elfelejtettünk ősszel ültetni ilyet, akkor sem kell elkeseredni. Magról is vethető balkonládába, de még egyszerűbb beszerezni a sok helyen kapható, tálcás palántaként nevelt árvácskát. A szakemberek szerint januárban is kiültetheted, fagymentes időszakokban.

Csoportosan mutat a legszebben.

Ha a megvásárlásuk után egy ideig nincs kiültetésre alkalmas időjárás, akkor a bokrok védelmében, a szabadban is áttelelnek, és korai gyönyörű virágaikkal jelzik a tavasz közeledtét!

Ültetés és gondozás

10-15 cm-es tőtávolságra érdemes ültetni, mert bokrosodik. A napos és a félárnyékos helyet kedveli, és rendszeres öntözést igényel. Tápoldatozni 2-3 hetente szükséges, az elnyílt virágokat tanácsos eltávolítani.

TIPP:

Az árvácska levelei és virágai is ehetőek. Kissé fanyar, enyhe mentolos aromával rendelkezik.

Díszítsd vele a reggeli smoothie-dat vagy a krémlevest.

Salátákban, kandírozva vagy akár palacsintatésztában is fogyasztható.

Jégkockatartóba téve mutatós, koktélba való jeget készíthetünk az ehető virágokból.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?