OTTHONKA

Építs rovarhotelt, hogy a gyümölcsfavirágokból termés legyen

Lassan eltûnnek a rovarok, beporzatlanul maradnak a gyümölcsfák. A maradék rovarokért már folyik a verseny. Csábítsd őket a kertedbe, készíts búvóhelyet, méhecske szállodát a számukra. Hálából megtermékenyítik a gyümölcsfáidat, és bőven lesz termés rajtuk

Gyönyörű a virágzó gyümölcsfák pompája a kertben.

De ahhoz, hogy termést is hozzanak, szükség van a beporzásra.

Ebben részben a szélre is számíthatunk, de a nagyja munkát a méhek és más rovarok végzik.

A méhészek által gondozott méhkolóniák kaptárokban laknak, de a vadon élő méhfaj és más beporzó rovarok magányosan szálldogáló egyedeit a kertedbe csábíthatod. Ehhez vonzó kis rovarhotelt kell építened.

Érdemes törni magad, mert egyre kevesebb döngicsélő  munkást láthatsz, „köszönhetően” a környezetszennyezésnek és a sok vegyszernek.

A rovarok nőstényei üreges helyeket keresnek, ahová a tojásaikat rakják majd le. Erre a legjobb a rovarhotel.

Milyen anyagot használj fel?

Műanyagflakonból és konzervdobozból is készítheted, de akár üreges téglát is felhasználhatsz.

Látványnak sokkal szebb, ha természetes anyagokból épül. Ha fából szeretnéd, akkor kerüld a kezelt, festett, lakkozott fadarabokat. Praktikus alapanyag a tűzifa kugli.

Különösen jól mutat a bambuszból készült szálloda, de megfelel bármilyen üreges növényi szár is.

Elkészítés

Külső falak: Először a hotel külső falait szabd le. Ideális méret: 20x30x30 cm. Elöl legyen nyitott.

Tető: Védd meg a kis szállodát az erős, becsapódó esőtől. A lejtős tetőről lecsurog a víz.

Belső lakások: A bambuszrudakat, üreges növényi szárakat vágd a külső fal méretének megfelelő hosszúságúra. Nem baj, ha nem egyforma szélesek, csak ne legyenek csomósak vagy görbék. A végük sima és tiszta legyen, mert az a vonzó a méhek számára.

Belső lakások fából:

A megfelelő méretű fadarabokba, falapokba fúrj 3-15mm szélességű lyukakat. A lyukas előlapot ezután csiszold simára. Így nem akad bele a kis rovarok szárnya.

Hotelszobák rögzítése a hotelben: Helyezd el a lyukakkal kifelé nézve a bambuszrudakat, növényi szárakat vagy kilyukasztott fadarabokat a külső keretbe. Az anyagokat kombinálhatod is egymással. Ha inkább az egyszerűségre törekszel, akkor a csöves növényeket egy zsinórral összekötve is felfüggesztheted, vagy a kilyukasztgatott fadarabot felszögelheted egy napos, széltől-, esőtől védett helyre.

Hová helyezd a méhecske hotelt?

A kertben napos, déli-délkeleti fekvésű helyet keress neki. A bejáratot ne árnyékolják növények. 1 méternél magasabbra helyezd.

Balkon: Az erkélyre, virágládák mellé, ablakpárkányra is felfüggesztheted.

Õsszel és télen be kell vinni meleg helyre?

Nem. Mindig legyen száraz és hideg helyen. Ha ezt a hideg évszakokban az eredeti helyén nem biztosíthatod, keress neki másikat.

Veszélyesek ezek a magányos életmódot folytató beporzó rovarok?

A méhek, darazsak csak nagy tömegben veszélyesek, egyedül nem támadnak. A méhecskehotelben akár egy centiméter távolságból is nyugodtan tanulmányozhatod őket.

Mi történik a hotelben?

A nőstények nektárt, virágport, hernyót hordanak a lyukakba. Erre rakják a petéket, majd az egészet sárdugasszal lezárják. A kikelő kis rovar, miután jól lakott az odakészített élelemmel,  kirágja magát a sárdugón keresztül, és önálló életet kezd.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?