OTTHONKA

Elfagyott a muskátlid, mert hamar kitetted? Így mentsd meg

Korán hoztad fel a pincéből a kedvenceidet? Még nem késő a muskátlit megmenteni, ezt kell tenned!
címkék:

Elfagyott a muskátli? Annyira változékony volt az időjárás az elmúlt hetekben, hogy szomorúan figyeljük, milyen károkat okozott az éjszakai fagy a kertünkben, erkélyünkön. Kedvenc virágunk a hirtelen jött hideg és hóesés áldozata lett. Mentsük meg a menthetőt!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Muskátli

Muskátli
Fotó: pixabay.com

Régebben anyák napja után rakták ki a balkonokra a virágokat és a növényeket, de már jó pár éve előfordul, hogy korrában is kellemes az időjárás. Idén elég rendesen megtépázott bennünket a tél, nem lehetett tudni, mikor jön el az igazi tavasz. Még az időjárás jelentéseket követve is sokszor megviccelt minket a természet, és egyik nap 20 C fok volt a következőn pedig majdnem fagyott. Aki idén már kirakta a muskátliját, annak előfordulhat, hogy elfagyott a kedvenc virága. Egyet tehetünk, vágjuk vissza a muskátlinkat!

Muskátli teleltetése utáni metszés

Teleltetés után kell elvégeznünk a metszést – az összes barna, elszáradt, beteg, elhalt növényi részt távolítsuk el. Az egészséges szárrészeket arról lehet felismerni, hogy kemények, ha két oldalt összenyomjuk (ezt óvatosan tegyük meg). Teleltetés során a muskátli fel szokott nyúlni, ezért, ha azt szeretnénk elérni, hogy kevésbé legyen fás, akkor egyharmad részben vágjuk vissza – ilyenkor különösen a már fásodásnak indult szárak igénylik a metszést.

Csipegessük vissza a muskátlinkat

Visszacsípéssel elérhetjük, hogy a muskátlink kompakt, tömött, bokros megjelenésű legyen. A visszacsípés előnye, hogy elvégezhetjük frissen vásárolt és átteleltetett növény esetében is – az viszont fontos, hogy tavasszal kerítsünk sort a műveletre. Metszés során a hajtások negyedét-felét távolítsuk el, ezzel ösztönözzük a növényt arra, hogy több oldalhajtást hozzon létre, ezáltal lesz elágazóbb, bokrosabb.

Végeztünk a metszéssel, következzék az ültetés!

Fontos, hogy a virágládákat úgy válasszuk, hogy legyen hozzá alátét. Egy egy méter hosszúságú ládába 4-5 muskátlit ültethetünk. Beültetés előtt a növényeket áztassuk be vízbe pár órára, hogy kellően megszívják magukat. Ültessük virágföldbe a növényeket, tavasszal ne használjunk műtrágyát ültetésnél. Ügyeljünk arra, hogy a föld szintje ne kerüljön magasabbra, mint ahogyan az előző cserépben volt. Úgy tömörítsünk, hogy a növény gyökerei kellőképpen levegőzhessenek. Átültetés után ne locsoljuk túl a virágokat, mivel a friss gyökerek könnyedén beposhadnak. Ennyit tehetünk, ha elfagyott a muskátli.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?