OTTHONKA

Életveszélyes villámcsapás: a lakásban sem vagyunk biztonságban!

Évente több ember halálát okozzák a szabadban történt villámcsapások; a legalapvetőbb tanács, hogy húzódjunk egy épület biztonságába, ha közeledik a vihar. Ha nem teszünk meg azonban néhány alap óvintézkedést, az otthonunkban sem vagyunk biztonságban!
  • Szerző: Ripost

Arról már sokszor hallhattunk, milyen veszélyeknek vagyunk kitéve a szabadban, ha elkap bennünket a vihar – azonban ha nincs megfelelő védelem az épületen, belső térben is érhet bennünket halálos villámcsapás. Ugyanis egy lakás tele van vezetőkkel, és ha nincs villámhárítónk, az áram a fém vezetékeken, fém épületszerkezeten keresztül találja meg az útját a földelés felé. Ezek az anyagok közvetlen villámcsapás esetén megolvadhatnak, a nedves anyagokban gőz keletkezik, és robbanás jöhet létre. Ha pedig magunk is az áram útjába kerülünk, mert például hálózatra csatlakoztatott elektromos eszközt tartunk a kezünkben, a feszültség a testünkön keresztül földelődhet le.

Az első és legfontosabb szabály, hogy az elektromos eszközöket húzzuk ki a hálózatból. Ez nem csak azért fontos, mert máskülönben tönkretenné őket a túlfeszültség, hanem saját épségünk óvása miatt is. Ugyanis ha közvetlen villámcsapás éri a házat, villámhárító híján a hálózatban vezetődik le az elektromos kisülés.

Viharban lehetőleg maradjunk távol az ilyen vezetékektől, és ne csak az elektromos, de a telefonhálózat kábeleit is húzzuk ki az eszközeinkből! Számítógépet, játékkonzolt, vagyis semmi olyan eszközt nem tanácsos üzemeltetni, ami használat közben a kezünkben van, és csatlakozik az elektromos hálózatra. Emiatt vezetékes telefonon beszélgetni sem ajánlott a vihar alatt.

Nem tévhit, hogy viharban nem szabad zuhanyozni; ahol nem PVC-ből készült, hanem mondjuk fémből, akkor a zuhanyrózsán és a rá csatlakozó vezetékek vannak, ott rajtuk keresztül is levezetődhet a több tízezer voltos feszültség. A fém és a víz nagyon jó vezető, és akár így is elszenvedhetünk halálos áramütést.

Bármennyire is szeretnénk az ablakon keresztül figyelni az odakint tomboló elemeket, nem ajánlott az üveg közelébe állni. Viharban az ablakokat tartsuk csukva, mert pontosan úgy érhet bennünket villámcsapás, mintha a szabad ég alatt lennénk. Érdemes a függönyt is behúzni, mert a széltől esetlegesen betörő ablaktábla szilánkjaitól megvédhet bennünket.

Végül, ha úgy látjuk, csillapodik a vihar, az utolsó hallható villámcsapás után 30 perccel érdemes újra áram alá helyezni a készülékeinket; hamarabb ugyanis még előfordulhat villámcsapás a közelben, és a túlfeszültség tönkreteheti őket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?