OTTHONKA

Életveszélyes a holnap érkező hőhullám

Vártuk a nyarat, de ennyire azért mégsem. Holnap óriási hőséghullám érkezik hazánkba. Érdemes egy kicsit jobban odafigyelni annak, aki nem teljesen egészséges.
címkék:

A tudósok szerint nem kell száz évet sem várnunk és nálunk is citrom- és pálmafák virulnak majd a parkokban, hisz hazánk éghajlata is egyre melegebb. A délebbre fekvő népek nem véletlenül tartanak pihenőórákat délidőben, hiszen a kánikulában dolgozni sem lehet. Már nálunk is gondolkoznak a szieszta bevezetésén, amíg azonban ez nem következik be, a hőséghullámokat kénytelenek vagyunk valahogy túlélni.

Holnaptól harmadfokú hőségriasztás lesz érvényben, mivel az elkövetkező napok mindegyikén a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot. Ez az érték a jövő héten 30 fok fölé is kúszhat. Talán a szerdán érkező kisebb hidegfront enyhítheti majd a hőséget.

Ne légy könnyelmű, ne gondold, hogy 30 fok nem túl meleg. Ez egy átlagos érték, ami a belvárosban, épületek között akár 40 fok is lehet.

Készülj rá okosan minden reggel

Vigyél magaddal elég folyadékot. A kávé, üdítőitalok nem enyhítik a szervezet víz igényét. Most az eddigi ajánlott napi 1,5 liter folyadék helyett legalább 3-4 litert igyál.

Kerüld a zsíros ételeket és az energiaitalokat.

Ne csak magadra, másokra is figyelj

Soha ne hagyj autóban kisállatot vagy gyereket! Ez a hirtelen hőség pár perc alatt halált okozhat, hiszen az autó belsejében ilyen időben akár 50-60 fok is lehet.

címkék:
És ezeket olvastad már?