OTTHONKA

Csak óvatosan, ezt a fenyőt nem vihetjük azonnal a lakásba!

Karácsony közeledtével sokan vásárolnak gyökeres fenyőfát. Ahhoz azonban, hogy a növény túlélje az ünnepeket, néhány apróságra oda kell figyelnünk.
  • Szerző: Ripost

 

  1. A gyökeres fenyő vásárlásnál figyeljünk oda, hogy a földlabda elég nagy legyen, vagy ha konténeres fenyőként árulják, tényleg stabilan álljon a tartóedényben. Érdemes inkább kertészetekben körülnézni, mert ott biztos, hogy megfelelő szakértelemmel gondozták.

 2. A vásárlás előtt ellenőrizzük, hogy egészséges-e a kiválasztott fa: ne legyenek sárgák vagy foltosak a levelei.

Ha végighúzzuk a kezünket az ágakon, maximum néhány levélke maradhat a tenyerünkben.

3. Először pár napig még a szabadban, de szélvédett és fedett helyen tartsuk a fenyőt. Ezután, néhány nappal karácsony előtt vigyük a lakás egyik hűvösebb helyiségébe (pl. kamra, garázs), hogy a fa fokozatosan szokjon hozzá a hőmérséklet változáshoz.

4. Az ünnepek alatt a szoba egy olyan pontjára állítsuk a fát, amely távol van a fűtőtesttől. A feldíszítésekor lehetőleg ne tegyünk rá nagy és villanyégőt, mert a hő károsíthatja a leveleket. Vigyázzunk az apró hajtásokra, rügyekre – főleg a csúcsdísz felrakásakor!

 5. A gyökeres fánkat rendszeresen öntözzük meg, hogy a földje egy kicsit mindig nyirkos legyen, de ne tocsogjon a vízben, mert akkor elrohadnak a gyökerei. Néha le is permetezhetjük, mert a pára is jót tesz neki.

 6. A gyökeres fenyőfát legfeljebb két hétig tartsuk a szobában, ha tovább áll a melegben, károsodhat a növény. Először vigyük hűvösebb helyiségbe, ahol korábban is tároltuk, de locsoljuk itt is rendszeresen.

 7. Február végén, március elején a talaj menti fagyok után, ültessük el a fenyőt a kertünkbe. Ássunk legalább kétszer olyan széles és mély gödröt, mint a korábbi cserép, majd úgy ültessük bele a fát, hogy a gödröt humusszal, trágyával dúsított, homokkal lazított kerti földdel töltjük fel. Ezután rendszeresen locsoljuk.

Egy gyökeres fát a kertben való kiültetés után még 2-3 éven át újra és újra kiemelhetünk a földből, hogy karácsonyfaként díszítse az ünnepek alatt a lakást. Ezután azonban túl nagy lesz a gyökere, és nem lehet már sérülésmentesen kiemelni a földből.

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?