OTTHONKA

15 őrülten jó ötlet: kiderült, mit keres a cipőben a kövirózsa

Csodás színekben és alakokban tobzódik a kövirózsa! Ugye te is imádod? Engedd szabadjára a fantáziád! Szinte bárhová beültetheted. Nem hiszed? Most figyelj!

KÖVIRÓZSA HÁTÚ DÍSZTEKNÕS

Mire lesz szükséged:

  • 30-40 cm átmérőjű, függő virágtartó kosár, kókuszrost béléssel (Barna tőzegmohával is bélelheted. A barna alkalmasabb, mint a zöld, mert nem morzsálódik szét)
  • 4 kis agyag cserép a lábaknak
  • egy kis maradék csirke drót
  • agroszövet (geotextil) vagy kókuszrost
  • alátétek
  • virágkötő drót
  • erős drót a lábak, a fej és a farok rögzítéséhez
  • sok kis kövi rózsa

Elkészítés:

1. Mérj ki egy darabot a dróthálóból, kicsit nagyobbat, mint a virágtartó kosár hasa.

2. Töltsd meg kerti földdel a bélelt kosarat, nedvesítsd meg. ( Vagy:  barna tőzegmohát áztasd be rövid időre, hogy jobban kezelhető legyen. Nyomd ki belőle a nedvességet. Vastagon béleld ki vele a drótkosarat)

4. Töltsd meg kaktuszfölddel. Jól nyomogasd le, majd tölts rá még. Ha kókuszrostbélést használsz, akkor a beletöltött földet nedvesítsd meg. Ha tőzegmohával béleled, a nedvességet a föld a mohából fogja kiszívni.

5. Fedd le agroszövettel (talajtakaró textil) vagy kókuszrosttal, hogy a földet megtartsa, de a nedvességet mérsékelten ugyan, de áteressze.

6. Illeszd rá a leszabott csirkehálót, és virágkötő dróttal öltögesd a drótkosárhoz. Kész a teknősbéka teste.

7. Most képzelj magad elé egy analóg órát. 12 óránál van a teknőc feje, 6 óránál a farka. Rögzíts szorosan egy-egy erős huzalt 1 órától 7 óráig és 11 órától 5 óráig. Ezekhez illeszted majd a teknőc lábait.

8. Vágj le 2 db 20 cm-es darabot a virágkötő, vékonyabb drótból. Azért lesz szükséged kettőre, hogy erősebb, de hajlíthatóbb legyen. Hajlítsd együtt U alakba a drótokat. Dugd át a dupla drót egyik végét a vastag drót azon részén, ahová az első lábat szeretnéd. Az immár négy drót véget vezesd be az egyik kis cserép alsó lyukába, és rögzítsd, átfűzve egy odakészített alátéten. A többi lábat is rögzítsd. Akkor valósághű a teknős, ha a mellső lábai kicsit távolabb állnak egymástól, mint a hátsók. A lábakat befedheted tőzegmohával, de csupaszon is jól mutat.

9. A teknőc fejét csirkehálóból alakítsd ki. Hengeríts cső alakot a levágott darabból, és hosszában a saját anyagával dolgozdd össze. Tömd ki tőzegmohával, majd illeszd a helyére. Virágkötő dróttal erősen fond a kosárhoz.

10. A farkat a fejhez hasonlóan alakítsd ki. A formája lapított tölcsér alakú legyen. A kész farkat is illeszd a helyére.

11. Most jön a jutalom: a teknőc hátát dekoráld kövirózsákkal. A függőkosár minden drótlyukába kerül egy rózsa. Az ujjadat fúrd a tőzegmohába, és abba ültesd a kövirózsa szárát. Lehet, hogy nem akar a helyén maradni, de gyökeresedés után biztosabban fogja érezni majd magát. Addig segíts neki: egy kis darab virágkötő drótot hajlíts meg U alakban, és mint egy óriási hajtűvel, a rózsákat felülről rögzítsd a tőzegmohába. Begyökeresedés után húzgáld ki.

12. Öntözés: óvatosan öntözd. A földet kell csak kicsit nedvesíteni, nem a mohát. Mint a sziklakert lakókat általában, nem szabad túl nedvesen tartani. Napos helyre költöztesd a teknősödet, akkor virágzik majd gyönyörűen a háta.

Ugye, beleszerettél a kövirózsába?

Ha igen, mutatunk még pár ötletet, hová is ültetheted

FÜGGÕ VIRÁGTARTÓ

Már tudod, hogy ez hogy készül, ugye?

Vadabbat szeretnél?

KÖVIRÓZSA KALITKÁBAN

És egy MÁSIK KALITKÁS

Ugye, milyen szép?

Ha már függesztés, mit szól a következőhöz?

KÖVIRÓZSA MERÕKANÁLBAN

vagy:

KÖVIRÓZSA LABDA

Ez így készül:

Ha inkább cserépbe ültetnéd, akkor a beültetett cserepekből alkoss egy meglepő kompozíciót:

KÖVIRÓZSA SZÖKÕKÚT

ZEN-KÖVIRÓZSA KOMPOZÍCIÓ KISZÁRADT FÁBAN

Akár  "festhetsz" vele KÖVIRÓZSA KÉP-et:

Ide nézz, milyen jól mutat egy KÖVIRÓZSA KÉP a faház oldalán:

Hűha! Itt aztán otthon érzi magát a kövirózsa:

ROMANTIKUS SZÉK KÖVIRÓZSÁVAL

Vigyázz! Ha éjszakára kint hagyod a kertben a bakancsodat, oda is beköltözik!

BAKANCSLAKÓ KÖVIRÓZSA

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?