OTTHONKA

Őrület, de így birkóznak meg a férfiak a mosógéppel

Sok férfiember egyedül küzd a háztartással. S mint kiderült, számukra a szennyeshalmok eltüntetése az egyik legnagyobb kihívás. Így boldogulnak nő nélkül!
  • Szerző:

A férjek egyértelműen kényelmi pozícióból öltözködnek, hiszen feleségük elintézi a mosást, a vasalást, sőt, be is pakol a szekrénybe. Jó esetben persze. De nem mindenki ilyen szerencsés… És bár utálatos dolog a mosás, csak egy darabig okés, hogy új alsókat, pólókat, ingeket vegyünk. A felgyülemlett szennyest előbb-utóbb el kell tüntetni, lássuk, hogyan.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: 123rf

1. A szennyes válogatása
A színes ruhák engedhetik a színüket, ezért mosás előtt érdemes három csoportra válogatni:
– fehér
– színes
– sötét, fekete

Jó ötlet eleve különválogatva tárolni a szennyest, ehhez azonban 2 vagy 3 tartó kell. Ennek hiányában rá kell fordítani az időt a szelektálásra. Ha valaki lusta erre, könnyen azon kaphatja magát, hogy miközben eltűnnek a fehér cuccai, egyre több lesz szekrényében a szürke.

FONTOS! Kötött pulóvert sose dobjunk mosógépbe, mert több számmal is összemehet a program végére!

2. Mivel mossunk?

Fotó: shutterstock

Kapható mosópor, folyékony mosószer, gélkapszula. Ezen belül alcsoportokat hoztak létre a gyártók, fehér, színes, sőt fekete ruhákhoz – de teljesen fölösleges 5-6-féle mosószert megvennünk. Válasszunk olyat, ami fehér és színes ruhákhoz is jó. Általános tapasztalat, hogy a férfiak mindig, mindenből többet használnak – mosószerből is. Sajnos így akár meg is duplázódhat a mosási költség, ráadásul sem a textileknek, sem a bőrünknek nem tesz jót a többletvegyszer. Pedig ha kevesebb mosószert adunk a mosáshoz, mint amennyi a gyártói ajánlás, akkor is tiszták lesznek a ruhák! A gélkapszulából mosásonként 1 db-ot kell tenni a gépbe.

3. Aduász a mosásban

Fotó: shutterstock

Egy kutatás szerint a férfiak nagyobb százalékban tartanak igényt az öblítőre, mint a nők. Az öblítőtől nemcsak illatosak, de lágyak is lesznek a ruhák – ha jól teregetünk, segít elsimítani a ráncokat, akár a vasalást is megúszhatjuk. A lakás levegőjét is felfrissíti. Az öblítőt a mosószer-adagoló rekeszben a II jelű rekeszbe kell tenni, ezen legtöbbször egy kis virágfejre hasonlító jel is van.

EMLÉKEZTETŐ!

Egyetlen zsebben felejtett papír zsebkendő képes kinyírni, összeszöszölni egy egész adag fekete holmit. Mindig nézzük át a zsebeket!

4. Melyik programot indítsuk?

Itt jön a bonyodalom! Mindig többféle program és hőfok közül lehet választani. A programokat különböző ábrák vagy szövegek jelölik, a használati utasításokban ezek részletesen fel vannak sorolva. Ha ez hiányzik, az interneten szinte minden modell leírása elérhető.

Fotó: shutterstock

A gépek kezelő felülete nem egyforma, de az biztos, hogy mindegyiken van műszálas/vegyes, pamut, kímélő/gyapjú mosás, és gyors/öko/rövid program valamilyen néven és 30-40-60-95 fok. Legegyszerűbb kiválasztani egy 30-40 fokos programot, ezt lehet használni a legtöbb ruhához. Ágynemű, abrosz és törölköző mehet 60 fokon. A gépet nem érdemes teletömni, mert romlik a mosás minősége.

 

JÓ TUDNI!

A törölközőket és az ágyneműt külön kell mosni, ezeket a darabokat teregetve érdemes szárítani. Szárítógép használni ezekhez nem jó ötlet, mert nagyon megpörgeti a villanyórát, és a gép kiköpi a lelkét, mire végez. Plusz meggyűri a textileket.

Teregetés

Elég utálatos meló, de mosás után minél hamarabb meg kell ejteni, különben nagyon erős ráncok maradnak a ruhán. Egy túl későn kiteregetett ing kivasalása például pokoli meló. Az ingeket vállfára lógatva szárítsuk!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?