ÉLETMÓDI

Nem lesz köszönet a hétfői időjárásban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
címkék:
  • Szerző:

Kelet-Európa felett észak-dél irányban hullámzó front húzódik, amely mentén többfelé előfordul csapadék. A Brit-szigetek térségében nagy kiterjedésű anticiklon terül el, amely útját állja a nyugat felől érkező légköri frontoknak, így az időjárás nagy területen nyugodt, száraz.
A Kárpát-medencétől északra, északkeletre azonban magassági hideg légörvény helyezkedik el, amely labilizálja a légkört, így arrafelé záporokkal, zivatarokkal tarkított az idő. A hőmérséklet szinte egész kontinensünkön átlag alatt alakul, 25-30 fokot meghaladó értéket csak a Földközi-tenger környezetében, illetve a Kelet-Európa felett húzódó front előterében mérnek.
A Kárpát-medence időjárását továbbra is a hideg légörvény határozza meg, emiatt hétfőn is lehet számítani záporok, zivatarok kialakulására.

Várható időjárás hétfő estig:

Napközben erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk több helyen záporral, zivatarral. Este összeesnek a gomolyfelhők, és megszűnik a csapadék, eközben azonban északkelet felől egy összefüggőbb felhőtömb érkezik, amely fokozatosan dél felé helyeződik. Előbb az Északi-középhegység térségében, majd az Alföldön várható csendes eső. A vastagabb felhőzet és az éjjeli gyenge csapadék hétfőn csak lassan vonul el a déli és keleti tájakról. Eközben az ország többi részén gomolyfelhők-képződnek, és a déli óráktól – nagyobb számban a Dunántúl keleti részén, illetve a Duna-Tisza közén – záporok, zivatarok alakulnak ki. A zivatarokat apró szemű jég, intenzív csapadék és szélerősödés kísérheti. Az északias szél napközben élénk, főként a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti részeken erős lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 18 és 22 fok között várható, de a felhősebb részeken pár fokkal alacsonyabb értékek is előfordulhatnak.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?