Létrehozva: 2018.12.28.

Nem akartak zenélni, mégis az ország legsikeresebb művészei lettek

Az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt.-nek köszönhetõen a zenemûvészet legkiválóbb fiatal tehetségeit jutalmazták a Junior Prima díjjal. Könyves-Tóth Mihály kezdetben nem is akart zenész lenni, Kovács Gergely pedig sokáig ellenállt a zongorának.

Kovács Gergely

Kovács Gergelyt mindenki ismeri a szakmában, pedig még csak 23 éves. A Békéscsabán született zongorista a zenével már egészen kiskorában megismerkedett, a nagymamája ugyanis zongoratanár volt.

 „A nagymamám már 3-4 éves koromban elkezdett tanítani zeneelméletre, szolfézsra. Azonban a zongora mellé csak későn, olyan nyolc éves koromban voltam hajlandó leülni. Szerencsére hamar rájöttem, hogy jobbat nem is választhattam volna” – emlékezett vissza a kezdetekre. Kilenc évesen, fél év zongorázás után megnyerte a Békés Megyei Zongoraversenyt, majd több hazai versenyen is díjazott lett. Képességeit nemcsak itthon, hanem szerbiai, olaszországi és németországi versenyeken is elismerték.

2017-ben sikerrel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, és felvételt nyert a mesterképzésre, amit Némethy Attila és Réti Balázs irányításával végez.

„A színpadon érzem magam a legjobban, és ott tudok leginkább élni. Szeretnék adni a közönségnek. Kisgyerek korom óta erre vágyom és ezért dolgozom. Ahogyan fejlődöm emberileg, illetve az életemben történő dolgok rengeteget adnak ahhoz, amit a zenében ki tudok fejezni. A zene egy olyan világnyelv, amelyet mindenki megért, és az benne a legszebb, hogy mindenki úgy dekódolja magában, ahogy az neki a legkedvesebb” – vallja.

Több neves alapítványnak is ösztöndíjasa, számos hazai és nemzetközi verseny díjazottja és rendszeres résztvevője jeles tanárok mesterkurzusainak is.

„A Junior Prima díj számomra egy nagyon fontos állomás, valaminek a vége és egy új kezdet is. Magyarországon ez a legrangosabb zenei elismerés, amit 30 éves kor alatt meg lehet kapni, és ezt mindenki tudja az országban, valamint külföldön is elismert titulus. Épp ezért nagyon büszkén fogom ezt viselni”.

 

Könyves-Tóth Mihály

„A kőbányai zeneiskolában kezdtem Bakó Rolandnál, akire még mindig második apámként tekintek, ő szerettette meg velem a zenét”.

2009–2015-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre járt, ahol Kirsch János kezei alatt megszerezte a Bachelor és a Művész diplomát. Közben számos kurzuson vett részt, többek között: Boldoczki Gábor (2006), Velenczei Tamás (2012), Tarkövi Gábor (2007, 2010, 2012) és Jeroen Berwaerts (2014) kurzusain.

„Kezdetben nem volt célom, hogy zenész legyek, de felvettek a Zeneakadémiára. Ott kezdtem el versenyekre járni, próbajátékra, és onnantól jöttek az eredmények. Az első versenyem Debrecenben volt, egy országos trombitaverseny, ahol második helyezést értem el. A legutóbbi versenyemen pedig az volt a fantasztikus, hogy az egyik német csatorna élő egyenesben adta és így lehetővé vált, hogy Japánból vagy a Amerikából is láthassanak. Ez hihetetlen érzés volt. Ez volt a világ trombitásainak olimpiája”.

A tehetségét hamar felismerték, hiszen előbb a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarában, majd a Magyar Állami Operaház Zenekarában kapott lehetőséget, ahol 2014 óta mint első trombitás dolgozik. A Prágai Tavasz Nemzetközi Trombitaversenyről 2016-ban a 2. díjat sikerült elhoznia. Számos hazai és külföldi szólófelkérésnek tett eleget. A német ARD adó által kiírt európai zenei verseny trombita kategóriájának döntőjében megosztott 2. helyezést ért el 2018 szeptemberében.

„Hatalmas elismerés, amit a Junior Prima díj ad nekem. Titkon remélem, hogy felfigyelnek rám, szeretnék szóló koncerteket adni” – árulta el az álmát.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

magyarnemzet.hu

Telitalálat! Pár órával a Magyar Nemzet cikke után Magyar Péterék eltüntették a honlapjukról a datadatos szálat

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 20-21.: Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók

ripost.hu

Drámai dolog történt a vonaton: sikoltozva kért segítséget gyermekéhez az anya

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban