ÉLETMÓDI

Ne dobd ki az ananász végét, eszméletlen, mi lesz belőle!

A téli szezon slágere az isteni finom ananász, amit sokan imádunk. Az egzotikus gyümölcs legnagyobb titkát azonban csak kevesen ismerik. Ezt nézd!

A téli szezon egyik sztárgyümölcse egész biztosan az ananász. Vitaminokban és tápanyagokban gazdag és még az úgynevezett bormelain enzimet is tartalmaz, ami gyulladáscsökkentő hatású.

Trópusi növény ellenére az ananász igénytelen, így különösebb törődést sem igényel. Könnyen nevelhetsz magadnak saját palántát otthon. Igaz, új termésed nem egyik pillanatról a másikra lesz, azonban mindenképp szívet melengető érzés amikor a hónapok elteltével a saját magad által nevelt ananászt eheted meg.

Így nevelj ananászt!

1. Első lépés

Az ananász koronáját éles késsel vágd le a gyümölcsről. Ha a középső vastag rostköteg még összetartja a testes és a koronát, bátran csavard addig, míg elenged.  A leválasztott koronát fejjel lefelé (nem napos helyen) hagyd néhány napig száradni. Ha minden terv szerint alakul, maximum egy hét múlva látszani fognak rajta a gyökérkezdemények.

2. Gyökereztetés

Nem kell megijedni, ha az egy hét alatt is kiszáradnak a levelek, hiszen áztatás után új erőre fog kapni a növény. A koronát érdemes fogpiszkálókkal körbeszurkálni és úgy kell vízbe állítani - így ugyanis csak a torzsája ér bele a vízbe. Néhány hét (max 3) elteltével apró, pár centi hosszú barna gyökerek fognak az aljából kinőni.

3.  Így neveld

A gyökerek megjelenése után kell elültetni a koronát. Legjobb, ha jó vízáteresztő képességű és magas tápanyag tartalmú földet választasz. Adott eseteben gyökereztető porral vagy műtrágyával is segítheted az ananásznövény fejlődését.

Mivel trópusi növény, minden nap kell vízzel permetezni a leveleit, viszont földjét hetente csak kétszer kell öntöznünk. A legjobb választás, ha cserepét lehetőleg napos, magas páratartalmú helyre - például ablakos fürdőszobába - teszed.

Ananászt termeszteni házilag persze nem lehet egyik napról a másikra.  Minimum egy évet kell várni arra, hogy a növényednek elégséges méretű termése nőjön.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?