ÉLETMÓDI

Most végre kiderül, miért a nyúl hozza a tojást

Nem fér a fejedbe, hogy miért a nyuszi tojja húsvétkor a tojásokat? Most megtudhatod.
  • Szerző: A

Elképzelni sem lehet a húsvétot nyuszik, bárányok, kiscsibék és kiskacsák nélkül. A bőséget, áldást, a születést és újjászületést jelképezik a húsvéti ünnepkörben ezek a tündéri kis állatok. Most megtudhatod, hogyan kerültek kapcsolatba az ünneppel.

Húsvéti nyuszi

A nyúl már a kereszténység előtti időkben is termékenységszimbólum volt. A természettel együtt élő pogány népek számára a szapora nyuszi a tél végét, a tavaszt és a termékenységet szimbolizálta.

Húsvéti fészek készítése az ajándék és a húsvéti tojások számára

A húsvéti nyúl a 16. századi Németországban vált a keresztény ünnepkör részévé. Ekkor készítették az első kosárfészket, amibe tojásokat rejtettek. Magyarországon később, a 19. században honosult meg ez a szokás.

Néhány forrás szerint egy félreértés kapcsán került a húsvéti ünnepkör jelképei közé a nyúl. Egyes német területeken ugyanis gyöngytyúkot és tojásait ajándékozták egymásnak az emberek húsvétkor. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel. A nyúl németül pedig Hase. A két szót összekeverték, így egy idő után már nem a gyöngytyúk tojta a tojásokat, hanem a nyúl.

A fészekrakás gondolata abból is levezethető, hogy a nyugati kultúrákban ábrázolt nyúl általában a Lepus fajhoz tartozik, amely abban különbözik más nyúlfajoktól, hogy nem üregben él, hanem fészket rak, kicsinyei nyitott szemmel születnek, teste nagyobb és füle hosszabb.

A nyúl és a tojás kapcsolata

Kutatók szerint a nyúl és a tojás ősi kapcsolata a germán hagyományok alvilági istennőjének legendájában jelenik meg. Eszerint a nyúl eredetileg madár volt, akit az istennő haragjában négylábú állattá változtatott.

Ostara, a germán istennő nevéből származtatják egyébként a húsvét angol és német nevét is. (Easter/Ostern)

Húsvéti bárány

A bárány a tisztaság, a béke és az ártatlanság jelképe.

Már a zsidó vallásban is különös jelentősége volt a báránynak. Az Újtestamentumban Jézus Krisztus mint ártatlan bárány jelenik meg, aki elveszi a világ bűneit és egy új kezdetet jelent.

Húsvéti kiscsibe és kiskacsa

A tojás az élet újjászületésének legősibb jelképe.  A születés és megújhodás szimbóluma.

A tojásból kikelő kiscsibe és kiskacsa a természet örök körforgásának részei.  

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?