ÉLETMÓDI

Mire jó karácsonykor a szódabikarbóna?

Csodás dolgokat készíthetsz karácsonyra, ismét hívd segítségül a szódabikarbnát! Legyen apró meglepetés a családnak!

Rengeteg dologhoz lehet használni a szódabikarbónát, de idén karácsonykor is segítségedre lesz. Íme két tipp.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Karácsonyfadísz:

Fotó: youtube

Hozzávalók:

  • 2 decis poharat használj mérőedényként
  • 1 pohár szódabikarbóna
  • 1/2 pohár étkezési búzakeményítő
  • 3/4 pohár víz

Így készítsd el:

  1. A szódabikarbónát és a keményítőt öntsd egy tálba, add hozzá a vizet és keverd össze.
  2. A tejszín sűrűségű folyadékot kezd el melegíteni közepes lángon. Hagyd, hogy sűrűsödjön, de vigyázz, ne égjen le! A gyurma állagú anyagot, hagyd kihülni.
  3. Nyújtsd ki, 3-4 mm vastagságúra, mint egy tésztát. Ugyanazokat a formákat használhatod hozzá, mint a mézeskalácshoz. Kisebb adagokban dolgozz, hogy kevésbé ragadjon le a massza. Szívószállal lyukassz ki minden díszt, hogy fel tudd akasztani a fára.
  4. A formákat helyezd egy sütőlapra, tepsibe. Hagyd a levegőn megszáradni. A száradási idő nagyjából 3-4 nap. Száradás után a széleket csiszold le finom csiszolópapírral.

Mézeskalács:

Fotó: youtube

Hozzávalók:

  • 400 g liszt
  • 200 g dió
  • 200 g cukor
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 1 ek gyömbér
  • 1 ek fahéj
  • 1 ek szegfűszeg
  • 5 ek méz
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 3 tojás fehérje
  • 350 g porcukor
  • 3 ek kakaópor

Így készítsd el:

  1. Keverd össze a lisztet és a diót. Add hozzá a cukrot és a szódabikarbónát, fahéjat, szegfűszeget is és keverd tovább. Végül jöhet a méz és a tojás, valamint a só. Gyúrd össze a tésztát.
  2. Egy zacskóban rakd a hűtőbe 30 percre.
  3. A tojás fehérjéket válaszd szét a sárgáktól és verd fel habosra. Add a habhoz a porcukrot, habosítsd tovább. Válaszd szét három részre a habot. Az egyikbe rakj 1 ek kakaóport, a másikba kettőt, keverd őket össze. A harmadikba ne kerüljön kakaó.
  4. Vedd ki a tésztát a hűtőből és nyújtsd ki és csillag, szívecske vagy amilyen karácsonyi formád van szaggasd ki a tésztából. Tojás sárgával kend be az összes forma tetejét.
  5. Süsd meg sütőben 150 C fokon 5 perc alatt.
  6. Amikor kész, egyenként rakj a formákra a fehér habból és egyengesd el. Majd a csokis habot rakd bele egy habnyomóba, és apró pöttyökkel díszítsd a mézeskalácsodat. Fogpiszkáló segítségével, ízlésesen össze is kötheted a kis pontokat. A kreatívitásodra van bízva a díszítés. Apró virágokat, csillagokat is alkothatsz a kakaós habból a mézeskalács formákra.

 

És ezeket olvastad már?