ÉLETMÓDI
Mire jó karácsonykor a szódabikarbóna?
Csodás dolgokat készíthetsz karácsonyra, ismét hívd segítségül a szódabikarbnát! Legyen apró meglepetés a családnak!- Szerző: Sors Edina
Rengeteg dologhoz lehet használni a szódabikarbónát, de idén karácsonykor is segítségedre lesz. Íme két tipp.
EZEKET OLVASTAD MÁR?
Karácsonyfadísz:

Fotó: youtube
Hozzávalók:
- 2 decis poharat használj mérőedényként
- 1 pohár szódabikarbóna
- 1/2 pohár étkezési búzakeményítő
- 3/4 pohár víz
Így készítsd el:
- A szódabikarbónát és a keményítőt öntsd egy tálba, add hozzá a vizet és keverd össze.
- A tejszín sűrűségű folyadékot kezd el melegíteni közepes lángon. Hagyd, hogy sűrűsödjön, de vigyázz, ne égjen le! A gyurma állagú anyagot, hagyd kihülni.
- Nyújtsd ki, 3-4 mm vastagságúra, mint egy tésztát. Ugyanazokat a formákat használhatod hozzá, mint a mézeskalácshoz. Kisebb adagokban dolgozz, hogy kevésbé ragadjon le a massza. Szívószállal lyukassz ki minden díszt, hogy fel tudd akasztani a fára.
- A formákat helyezd egy sütőlapra, tepsibe. Hagyd a levegőn megszáradni. A száradási idő nagyjából 3-4 nap. Száradás után a széleket csiszold le finom csiszolópapírral.
Mézeskalács:

Fotó: youtube
Hozzávalók:
- 400 g liszt
- 200 g dió
- 200 g cukor
- 1 ek szódabikarbóna
- 1 ek gyömbér
- 1 ek fahéj
- 1 ek szegfűszeg
- 5 ek méz
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 3 tojás fehérje
- 350 g porcukor
- 3 ek kakaópor
Így készítsd el:
- Keverd össze a lisztet és a diót. Add hozzá a cukrot és a szódabikarbónát, fahéjat, szegfűszeget is és keverd tovább. Végül jöhet a méz és a tojás, valamint a só. Gyúrd össze a tésztát.
- Egy zacskóban rakd a hűtőbe 30 percre.
- A tojás fehérjéket válaszd szét a sárgáktól és verd fel habosra. Add a habhoz a porcukrot, habosítsd tovább. Válaszd szét három részre a habot. Az egyikbe rakj 1 ek kakaóport, a másikba kettőt, keverd őket össze. A harmadikba ne kerüljön kakaó.
- Vedd ki a tésztát a hűtőből és nyújtsd ki és csillag, szívecske vagy amilyen karácsonyi formád van szaggasd ki a tésztából. Tojás sárgával kend be az összes forma tetejét.
- Süsd meg sütőben 150 C fokon 5 perc alatt.
- Amikor kész, egyenként rakj a formákra a fehér habból és egyengesd el. Majd a csokis habot rakd bele egy habnyomóba, és apró pöttyökkel díszítsd a mézeskalácsodat. Fogpiszkáló segítségével, ízlésesen össze is kötheted a kis pontokat. A kreatívitásodra van bízva a díszítés. Apró virágokat, csillagokat is alkothatsz a kakaós habból a mézeskalács formákra.
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?