MEDICINA

Vigyázz, ezeket semmiképp ne edd, ha náthás vagy!

Akármennyire is vigyázol, a náthaszezonban szinte bármikor kitörhet rajtad a kórság. Ha így jársz, ugye nem akarod tovább súlyosbítani a helyzetet? Ha ránk hallgatsz, kihagyod a következő ételeket és italokat, amelyek képesek súlyosbítani a náthás tüneteket.
  • Szerző: Ripost

Üdítők és egyéb cukros nyalánkságok

Bár a kóla és a gyömbér képes lecsillapítani a háborgó gyomrot, a narancslé pedig jó adag C-vitaminnal lát el, mindkét ital telis-tele van cukorral. A cukor pedig gyulladáskeltő hatású, vagyis csökkenti a szervezeted képességét arra, hogy megküzdjön a fertőzéssel. Ugyanez érvényes a többi cukortól ragadó élelmiszerre is, például a sütire, a cukorkára, vagy a cukros müzlikre. Ha a gyomrodnak szüksége van egy kis gyömbérre, próbáld ki a gyömbérteát, és igyál minél több gyógyteát vagy cukor nélküli, citromos limonádét.

Tejtermékek

Egyesek szerint a tejtermékek segítik a nyálkatermelődést a szervezetben. Ezt még nem sikerült tudományosan igazolni, de az tény, hogy egyes embereknél a tej, a joghurt és társai sűrűbbé tehetik a már meglevő torokváladékot. A tejtermékben levő fehérje és D-vitamin egyébként segít az immunrendszernek a fertőzés leküzdésében, a joghurtban levő jó baktériumok pedig a bélflórát teszik egészségessé, így érdemes kikísérletezni, hogy neked jót tesznek-e, vagy inkább ártanak ezek az élelmiszerek.

Alkohol

Felejtsd el a kalapkúrát! Az alkohol a cukorhoz hasonlóan felerősíti a gyulladást a szervezetedben, gyengíti az immunrendszert, így az nehezebben birkózik meg a fertőzéssel. Ráadásul az alkohol szárítja  is a szervezetet, így nagyobb lesz a véralkohol-szinted, ezért hamarabb fogsz berúgni. Egyszerre náthásnak és másnaposnak lenni pedig különösen rossz.

Finomított szénhidrátok

A pirítós hagyományos "lábadozóétel", de nem igazán segít. A finomított szénhidrátoktól ugyanis cukor lesz a szervezetben, ami az üdítőhöz és az alkoholhoz hasonlóan sokat ronthat a helyzeten. Ha mégis vágysz egy fokhagymás pirítósra, készüljön teljes kiőrlésű gabonából.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Nincs karácsony töltött káposzta nélkül – klasszikus recept a Mindmegettétől

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?