MEDICINA

Vigyázat, függőséget okozhat a naptej!

Kétségtelen, hogy a napozásnak komoly veszélyei vannak. Ezek kivédéséhez viszont nem elég, ha vastagon bekenjük magunkat naptejjel, azután kifekszünk a tûző napra. Ugyanis a naptejnek is megvannak a maga kockázatai!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Sokan úgy gondolják, hogy a túlzott napozás ártalmainak kivédésére elég, ha bekenjük magunkat naptejjel, majd gond nélkül kifekszünk a tűző napra. Ez azonban nem jó megoldás!

Amerikai kutatók kimutatták, hogy a napozás, mivel serkenti a boldogsághormonok termelődését a testünkben, képes akár függőséget is kiváltani. A naptej-reklámok nyomán úgy gondolhatnánk: nincs semmi baj, hiszen elég csak jól bekenni magunkat.

Az erős naptejek jó része azonban olyan kemikáliákat tartalmaz, amelyet az érzékenyebb bőr rosszul tolerál. Kisgyerekek bőrére egyáltalán nem ajánlatos felnőtt naptejet kenni, mivel azok vegyi anyagai ártalmasak lehetnek: nemrég több olyan gyerekről is érkezett hír, akiknek a bőrén a naptej szabályos égési sérülést váltott ki.

 Nekik a fizikai fényvédők, például titán-dioxidot vagy cink-oxidot tartalmazó krémek valók, ezek ugyanis visszaverik a napsugarakat, a bőrbe így egyáltalán nem hatol be az UV-sugárzás. A felnőttek megpróbálkozhatnak a kémiai és fizikai fényvédőket egyaránt tartalmazó naptejekkel, de ezek közül is csak olyat érdemes választani, amelyek az UV-A és UV-B sugarak ellen egyaránt védenek, és fotostabilak, vagyis nem bomlanak le fény hatására. És bár a legtöbb naptej vízálló, az úszás utáni törölközés ledörzsölheti a bőrödről, így fürdés után mindenképp érdemes utánkenni.

A legjobb naptej sem alkalmas arra, hogy a déli órákban felelőtlenül kivesd magad a napra. A bőrödet fokozatosan szoktasd hozzá a naphoz, kezdd 10-15 perccel a reggeli, vagy a késő délutáni órákban, és csak nagyon lassan növeld az időtartamot. Nyaralás ide vagy oda, akkor se akarj két nap alatt lebarnulni!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?