MEDICINA

Veszélyes mobilozás, 10-ből 9 ember rosszul tartja az okostelefonját.

Nagyon komoly csigolya- és gerincdeformációt okozhat a "text neck-nek" nevezett póz. Akár mûtét is lehet a vége.
címkék:
  • Szerző: M.M.

Egyre több negatív mellékhatása van a megnövekedett okostelefon-használatnak. A lefekvés előtti telefonozás bizonyítottan rontja az alvás minőségét. A kórházak sürgősségi osztályára tucatjával érkeznek a fejsérültek, akik nekimentek valaminek az utcai telefonozás közben. 

Hosszútávú problémákat is tud okozni a telefon folyamatos nyomkodása. A legújabb kutatások szerint komoly idegi és gerincbajokat is okozhat az új trend.

Gondolom, most a buszon vagy fotelben ülsz, a kezedben a telefon, és előrehajolva olvasod ezt a cikket. Igazam van?

Ha így teszel, akkor ez előbb-utóbb fej- és nyakfájdalomhoz fog vezetni ez a póz, a tengerentúlon már van is egy orvosi kifejezés erre: text neck

Az emberi fej normál esetben 4,5 kg-ot nyom. Amint a fejünket előredöntjük, megduplázódhat, triplázódhat a nyomás a gerincünkön.

Ha már 45-60 fokban dől előre a nyakunk, akkor akár 15-30 kilós nyomás is érheti a gerincünket. Ez álló pozícióban jellemző.

Egy átlag okostelefon-használó, napi 2-2,5 órát pötyög az eszközén. Ez évi 700-1400 óra között van egy felnőttnél, egy középiskolásnál akár 5000 órát is jelenthet.

Ez olyan, mintha egy 8 éves gyereket hurcolnánk a nyakunkban nap mint nap.

Megoldás

Próbáljunk csak akkor mobilozni, amikor az szükséges. Nem kell percenként csekkolni a Facebookot... De ha már megtesszük, akkor a telefonunkat emeljük, és ne a nyakunkat döntsük!

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?