MEDICINA

Veszélyes lehet a jeges ital! Figyelj oda, mit iszol a melegben!

Ha italt rendelsz az étteremben, vagy a strandon, figyelj oda, hogy ne tegyenek bele jeget, Megmutatjuk, miért.

Képzeld el, mit csinál a bőröd, amikor a nagy melegben egyszer csak hideg vízzel lespriccelnek. Ugye elég rágondolnod, és máris összeugornak az izmaid és a pórusaid? Nos, pont ez történik az emésztőszerveiddel is, amikor hideg vizet, vagy jeges italt iszol.

A tested ilyenkor a normális testhőmérséklet visszaállítására pazarolja az energiát, és szinte azonnal elfelejt normálisan emészteni. Az erek összehúzódnak, és ahelyett, hogy az ital hidratálná a testedet, a folyamat megakad, és még vizet is veszíthetsz. A gyomrodban lévő zsiradékok a hideg víztől összeugranak, és ezeket az összeállt zsírcseppeket nehezebb megemészteni. Ha pedig étkezés után iszod a jeges italt, az segíti a nyálkatermelést a szervezetben, ami az immunrendszer működését is hátráltatja.

Időről időre felröppennek hírek arról, hogy a hideg italok segítik a kalóriaégetést. Ebben van valami, ám az is tény, hogy a hideg megnehezíti az emésztőrendszer dolgát. Jobban teszed, ha inkább mozgással égeted a kalóriákat.

Mit igyál jeges víz vagy limonádé helyett?

A legjobb, ha egyszerűen kihagyod a jeget az italból, és szobahőmérsékleten fogyasztod. A meleg italok, például a tea is hasznosak lehetnek. A langyos vagy meleg ital ugyanis serkenti az emésztőenzimek termelését, így könnyebb lesz az emésztésed. A szervezeted egyszerűbben felveszi a vizet, nem száradsz ki. A reggelire fogyasztott meleg, citromos víz a belek egészségét is óvja, ráadásul a langyos vagy meleg ital a test méregtelenítő folyamatait is támogatja. Van, aki szerint még a cukor iránti vágyat is képes csökkenteni, ha nem ragaszkodsz a hideg innivalóhoz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?