MEDICINA

Végre kiderült, miért kellene minden férfinak megnősülnie!

Ha nyúz a barátnőd az esküvőért, lehet, hogy megéri hallgatni rá. Egy új kutatás szerint ugyanis a házasság jót tesz a férfiak egészségének, de nem csak testi, hanem lelki szinten is.
  • Szerző: Ripost

A kutatók egy 1980 és 1984 között született amerikai fiatalokat vizsgáló nagyobb, 1997-es felmérés adatait vizsgálták. Arra voltak kíváncsiak, hogyan befolyásolja az együttélés és a házasság az érzelmi egészséget. Az eredmények arra utalnak, hogy a férfiak stressz-szintje jelentősen csökkent, amikor a randizás fázisát egyenesen a házasság követte. Ám amikor csak együtt éltek a partnerükkel, ugyanez a stressz egyáltalán nem csökkent. A nőknél viszont mindkét esetben a stressz szintjének csökkenését figyelték meg.

Mi lehet ennek az oka?

A kutatók szerint a férfiak hajlamosabbak az együttélést a kapcsolat tesztjeként értelmezni. Ilyen minőségében az együttélés gyakrabban vezetett kapcsolati problémákhoz, például negatív kommunikációs szokásokhoz, az elköteleződés csökkenéséhez, vagy akár fizikai agresszióhoz. Ezzel szemben azok a férfiak, akik azonnal feleségül veszik a barátnőjüket, nem a kapcsolat próbájaként látják a házasságot, ezért több energiát is fektetnek abba.

Persze néhány részletre itt sem árt figyelni

A kutatók például nem tudták a vizsgált kapcsolatok minőségét ellenőrizni. Tény, hogy a rossz kapcsolatok befejezése kevesebb stresszel jár, mint benne maradni egy rossz kapcsolatban, vagy véget vetni egy addig jól működőnek. Azt sem vizsgálták, hogy azonos nemű párokról, vagy heteroszexuális kapcsolatokról van szó, ami némileg torzította az eredményt, tekintve, hogy a melegek házasságkötése sok helyütt nem legális, tehát az ő esetükben csakis együttélésről lehetett szó. Ráadásul a kutatók is elismerik, hogy a még pontosabb eredményekhez gyakrabban kellett volna mérni a résztvevők stressz-szintjét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?