MEDICINA

Úristen, miért ilyen büdös a köldököm?

Hiába van elrejtve ez a különleges testrész, nagyon nem mindegy, hogyan bánsz vele! A szag csak a jéghegy csúcsa, hihetetlen, mi minden tenyészhet odabent, ha nem figyelsz rá. Ráadásul nagyon kellemetlen betegséget okozhat...
címkék:
  • Szerző: Ripost

Ez az a testrész, amivel még a nők is édeskeveset foglalkoznak – pedig a férfiak imádják a barátnőjük hasát cirógatni, csókolgatni, elég ciki, ha kellemetlen szagok áradnak a köldökből. Bár kevesen foglalkoznak a témával, érdemes azért egy kicsit jobban megismerni ezt a furcsa testrészt – nem csupán azt, hogy mitől lehet kellemetlen szaga, de azt is, hogyan kell megfelelően tisztítani és ápolni.

Egy kutatás utánajárt a köldök körüli rejtélyeknek. Az Észak-Karolinai Egyetem tudósai arra voltak kíváncsiak, milyen mikroszkopikus élőlények tenyésznek ebben a pici lyukban. Nos, kiderült, hogy legalább olyan színes és változatos a köldök élővilága, mint egy esőerdőé. A legtöbb persze mindenféle bacilus, mint például a staphylococcus. A felsorolás estig is tarthatna, olyan színes és változatos baktérium-élővilág van odabent; és akkor a gombákról még nem is beszéltünk.

Így érthető, miért nagyon fontos ennek a kevés figyelmet kapó testrésznek a higiénikus ápolása. Azoknak, akiknek kifelé áll a köldöke, alig van teendőjük vele; ám azoknak, akiknek kis lyukként húzódik meg a hasfalon, nagyon is van. Például rendszeresen ki kell mosni szappanos vízzel. Felmerül azonban a kérdés: ha így van, szükség lehet-e hidratálásra is, például testápolóra? Hiszen bőrfelület, ami ápolásra szorul.

Nos, a bőrgyógyászok egyáltalán nem javasolják, hogy bármilyen krém kerüljön a köldökbe, ugyanis a bőr ott nehezen szellőzik, a testápoló hatására pedig megnő a nedvesség, a sötét hely kiváló táptalaj a gombák számára. Márpedig ez is oka lehet a köldökszagnak a túlszaporodott baktériumokon kívül.

Ha valaki rendszeresen elfelejti megmosni a köldökét, az akár be is gyulladhat, így a kellemetlen szagok mellett fájdalom és égő érzés is megkeseríti a napjait. Más kérdés, hogy a túl hosszadalmas szappanozás is gyulladást okozhat: az orvosok gyors átmosást és kevés szappant javasolnak, azt is dörzsölés nélkül. Aki minden fürdésnél, zuhanyzásnál megteszi ezt a pár mozdulatot, annak nem csak a kellemetlen szagokkal, de a köldökszösszel sem lesz problémája.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?