MEDICINA

Ujjongva üdvözlik az orvosok ezt a 2 diétát: garantált a gyors fogyás

A legújabb kutatások szerint mindössze két olyan diéta létezik, ami tartósan csökkenti a testsúlyt úgy, hogy közben nincs káros hatása. Ha már elszántad magad a fogyókúrára, érdemes ezekkel próbálkoznod, mutatjuk is, hogyan!
  • Szerző: Ripost

Egy új vizsgálat szerint a vegetáriánus étrend és a mediterrán diéta egyformán hatásos a fogyasztó hatást és a szív egészségének védelmét tekintve. Olasz kutatók felmérték, hogy a hús elhagyásával a résztvevők három hónap alatt átlagosan 1,9 kilogrammot fogytak, míg a mediterrán étrendet követve 1,8 kilogrammot. A vizsgált alanyok testtömegindexe és testzsírszázaléka is hasonló mértékben csökkent, ez pedig a szívük és érrendszerük egészségére is jó hatással volt.

Dr. Francesco Sofi, a Firenzei Egyetem és a Careggi Egyetemi Kórház munkatársa, a kutatás vezetője szerint a hasonló eredmény jó eséllyel annak köszönhető, hogy ezekben az étrendekben jelentősen csökken az elfogyasztott telített zsírsavak mennyisége, miközben nő az egészséges növényi olajoké, főként az olívaolajé, A kutatók 107, átlagosan 51 éves, túlsúlyos embert figyeltek meg, akiknél alacsony-közepes volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A résztvevőknek három hónapig vegetáriánus, vagy mediterrán étrendet kellett követniük, ezután mérték fel az egészségi állapotukat.

A kutatók azt is megállapították, hogy a vegetáriánus étrend nagyobb mértékben csökkentette a vér koleszterinszintjét, míg a mediterrán étrend a vérben keringő zsír mennyiségét csökkentette – mindkét tényező szerepet játszik a szívbetegség kockázatának csökkentésében.

Más kutatók szerint a jövőbeni vizsgálatoknak össze kellene hasonlítani e két étrendet a szívbetegségek megelőzése szempontjából, és azt is vizsgálniuk kellene, hogy a hagyományos étrendek egészségesebb változatai, amelyek a friss ételek fogyasztását hangsúlyozták, és korlátozzák a cukor, a telített zsírsavak és a nátrium mennyiségét, segítenek-e az elhízás megelőzésében és kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében.

És ezeket olvastad már?