MEDICINA

Tudtad, hogy ezek a betegségek nem is léteznek?

Rengeteg betegség van, amelyiktől tartanunk kell, mégis akad egypár, amelyiktől nem is kellene félnünk. Ezek a közkeletû megnevezések ugyanis a világon semmit sem jelentenek.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Gyomorinfluenza

Az influenzát vírus okozza, amely elsősorban a légzőszerveket betegíti meg. Általában magas lázzal, torok- és izomfájdalmakkal hívja fel magára a figyelmet. Nagyon ritkán van köze a hasmenéshez és a hányáshoz. A szaknyelven gasztroenteritisznek nevezett gyomorfertőzést okozhatják vírusok (pl. norovírusok), baktériumok (pl. E.coli), vagy paraziták, amelyek alapvetően különböznek az influenzavírusoktól.

Lábon kihordott tüdőgyulladás

Arra a helyzetre szokták ezt mondani, amikor már több hete köhögsz, és sem te, sem az orvosod nem tudja, mitől. Ezek az esetek általában nehezen felderíthető eredetű fertőzések, de allergia is állhat mögöttük. A legtöbb esetben hamar meggyógyulnak, ha sikerül megtalálni a megfelelő gyógyszert.

Gluténallergia

A glutén, a számos gabonában fellelhető fehérje, képes érzékenységet kiváltani, ez a cöliákia, amelyet nagyon is komolyan kell venni. Ennél enyhébb tüneteket kiváltó érzékenység is létezik, ez annyit jelent, hogy glutén fogyasztása után puffadsz, vagy egyenesen görcsöl a gyomrod. Ám a klasszikus értelemben vett allergiás tüneteket a glutén nem képes kiváltani.

Ideg-összeroppanás

Amikor az élet túl sok mindent tol rád egyszerre, és úgy érzed, összeroppansz, általában nem teszed. Aki „ideg-összeroppanással” kerül kórházba, annak általában súlyos, akut mentális problémái vannak, amelyek a szorongással, depresszióval, bipoláris zavarral vagy skizofréniával állnak kapcsolatban.

Megfázás

A náthát nem a hideg, hanem vírusok okozzák, a hideg legfeljebb csak azt segíti, hogy a vírusok gyorsabban szaporodjanak. Vagyis sem a fejünk, sem a légutaink nem tudnak megfázni.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?