MEDICINA

Tudósok megtalálták a „fiatalság forrását”, 120 évig is élhetünk ennek hatására

Évek kérdése, és egy széles körben hozzáférhető gyógyszer válik abból a különleges fehérjéből, ami 20-25 százalékkal is megnövelheti az emberek élettartamát.

Izraeli kutatóknak sikerült kifejleszteniük egy különleges fehérjeterápiát, mellyel valószínűleg az összes emlősfaj egyedeinek meghosszabbítható a várható élettartama 20-25 százalékkal. A speciális kezelést egyelőre csak egereken tesztelték le, de az ő esetükben annyira reménykeltőek az eredmények, hogy a szakértők szerint hamarosan embereken is biztonsággal lehet majd alkalmazni - írja a Times of Jerusalem.

A Bar-Illan Egyetem tudósai arra jöttek rá, hogy a DNS és a kromoszómák „karbantartásáért” felelős SIRT6 nevű fehérje szintje egyenesen arányos az öregedés gyorsaságával. Ez azt jelenti, hogyha a fehérje nagy mennyiségben megtalálható a szervezetben, akkor az életkorral összefüggő különféle betegségek sokkal később vagy egyáltalán nem jelentkeznek.

A Nature Communications című tudományos folyóiratban nemrég publikált kutatás során kimutatták, hogy a SIRT6 fehérjeterápiával kezelt egerek életkora átlagosan 23 százalékkal növekedett a természetes úton fejlődő társaikéhoz képest. Sőt, a fehérje hatására az állatok ellenállóbbá váltak a rák, valamint a szív és érrendszeri betegségekkel szemben, illetve idősen is ugyanolyan fizikai teljesítményre voltak képesek, mint az erejük teljében lévő fajtársaik.

Az eljárás kifejlesztői szerint a SIRT6 lényegében úgy működik, mint a „fiatalság forrása”, ami később sok szenvedéstől szabadíthatja majd meg az emberiséget.

„Az egereknél jelentősen megnőtt a várható élettartam a SIRT6 terápia hatására. Ha ezt a növekedést emberekre szeretnénk vetíteni, akkor az esetükben 120 év lenne a várható élettartam”

- fogalmazott az eljárás egyik kifejlesztője, Haim Cohen professzor, aki nem látja akadályát annak, hogy emberek is alkalmazzák a terápiát, mivel a SIRT6 szinte minden emlős szervezetében ugyanúgy működik.

Haim Cohen, a különleges fehérjeterápia szellemi atyja. (Forrás: Bar Ilan University)

Haim Cohen bő egy évtizede végez kísérleteket a SIRT6 fehérjével. 2012-ben sikerült is 15 százalékkal megnövelnie a hím egereket élethosszát, csakhogy az akkori kezelés semmilyen hatással sem volt a nőstény példányokra. Ezt a hibát mostanra sikerült korrigálnia, igaz, a hím rágcsálók szervezete még mindig jobban reagál a terápiára, mint az ellentétes nemű társaiké.

„Ez a felfedezés azt mutatja, hogy a SIRT6 szabályozza az egészséges öregedés mértékét, tehát az aktivitásának fokozása potenciálisan lelassíthatja az öregedést”

- mondta Cohen, hozzátéve, hogy az állatoknál genetikai módosítással lehet elérni legegyszerűbben a SIRT6 szintjének növekedést. Bioetikai okok miatt azonban ez a megoldás embereknél nem alkalmazható, ezért a mi esetünkben gyógyszerekkel lehetne fokozni a fehérje aktivitását. De egy ilyen készítményre még legalább 3-4 évet várni kell.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?