MEDICINA

Tudományos kutatás: kiderült, mikor a legjobb futni

Talán nem mindig te döntöd el, mikor fér bele a futás az idődbe, pedig érdemes lenne célirányosan kiválasztanod a legjobb idősávot. Tudósok szerint ugyanis pontosan lehet tudni, mikor fogyaszt leginkább az intenzív testmozgás.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A kutatók szerint a legjobb választás a futóedzéseidhez a kora este. De vajon miért?

Kevésbé fenyegetnek a sérülések

Közvetlenül felkelés után a mozdulatlanul töltött előző órák miatt még merevek az izmaid. Ezt pedig azt is jelenti, hogy hacsak nem szánsz rengeteg időt a bemelegítésre és a nyújtásra, sokkal nagyobb az esélye, hogy meghúzod valamidet futás közben. Este viszont a testhőmérsékleted is magasabb valamivel, és a tested is könnyebben reagál a talaj egyenetlenségei jelentette kihívásokra.

Többet fogysz

Az anyagcserédet befolyásoló hormonoknak reggel időre van szükségük a beinduláshoz. Ha viszont vacsora előtt sportolsz, amikor teljes sebességen pörög az anyagcsere, még éjszaka is képes leszel zsírt égetni. Ráadásul a vacsora előtti sportnak pszichológiai előnyei is vannak: ha már lefutottad azt az 5-6 kilométert, vagy még többet, nem fogod mindezt tönkretenni egy hizlaló vacsorával!

Könnyebben tartod az ütemet

Egy új kutatás szerint este 6 százalékkal jobb a tüdőfunkciónk, mint reggel. A futás szempontjából ez azt jelenti, hogy könnyebben tartod az ütemet és gyorsabban futsz.

Eltűnik a stressz

A kemény munkanap vagy az egész napos gyerekfelügyelet után a legjobb stresszoldó egy esti futás. Közismert, hogy a sport endorfinokkal, vagyis örömhormonokkal árasztja el a testedet, ez pedig nemcsak a hangulatodat javítja, hanem ellazulni is segít.

Jobban alszol tőle

A hatékony stresszoldás a pihentető éjszakához is hozzásegít. Egy amerikai kutatás szerint azok, akik este edzenek, az alacsonyabb vérnyomásnak és az izmok ellazulásának köszönhetően edzés után már 30 perccel is képesek elaludni.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?