Létrehozva: 2016.05.28.

Tudományos elemzés: végre kiderül, melyik a legjobb és a legrosszabb édesítőszer

Bár a cukor nagyon rosszat tesz a szervezetnek, az édes íz utáni vágyat nehéz hosszú távon elnyomni. Szeretnél a cukor helyett valami sokkal egészségesebbel édesíteni? Megmutatjuk a legjobb és a legrosszabb cukorhelyettesítõket!

Szerző Ripost

Nagy tévedésben van, aki azt hiszi, hogy a cukorbetegség veszélye biztosan kiküszöbölhető az alternatív édesítőszerek használatával. A legtöbb édesítő ugyanis - hasonlóan a cukorhoz - erősen megemeli a vércukorszintet, vagyis hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához.

Így a természetes édesítők esetében nem is az édesítőerő mértéke, hanem a vércukorszint emelő hatás tekinthető minőségmérőnek.

Ezért fontos megnézni az édesítőszerek glikémiás indexét, mely erről a tulajdonságról tájékoztat. A glikémiás index 1 és 100 közötti érték lehet. A kristálycukor (szacharóz) GI indexe 68, a szőlőcukoré (glükóz) 100.

Nehéz egymással összehasonlítani az alternatív édesítőszereket, de a GI ismeretében nem lehetetlen! Lehetőség szerint az alacsonyabb GI értékű terméket válaszd!

Fruktóz

Glikémiás index: 19

Más néven gyümölcscukor, a gyümölcsökben természetesen fordul elő, de fehér por formájában is megvásárolható. Sajnos azonban ez teljes mértékben finomított élelmiszer, nincs benne hasznos rost, mint a gyümölcsben. Mivel a fruktóz nem okoz gyors inzulinszint-emelkedést, korábban egészségesnek gondolták, ám kiderült, hogy nem az: azonnal a májba kerül, és ott hasonlóan viselkedik, mint az alkohol. Növelheti az étvágyat, így hozzásegíthet az elhízáshoz, különösen a veszélyes hasi zsír felszedéséhez. Ráadásul az étvágyat szabályozó hormonok (pl. leptin) termelődésébe is beleavatkozik.

Energiát nem ad, azonnal zsírként raktározódik el.

Ha fruktózt fogyasztasz, azt csakis gyümölcs formájában tedd.

 

Agave-szirup

Glikémiás indexe: 19

A mexikói agave növény nedvének forralásával előállított, sűrű szirup. Sajnos az olcsó, ipari méretben gyártott agaveszirup nem más, mint törmény fruktóz – csak a drágább, hagyományosan előállított szirup ér valamit.

 

Méz

Glikémiás indexe 87 (!)

Bár természetes édesítőszer, érdemes óvatosan használni, mivel leginkább glükózből és fruktózból felépülő egyszerű cukrokat tartalmaz. Erősen megemeli a vércukor szintet! Egyes mézfajták fruktóztartalma akár a 40 százalékot is elérheti. Lehetőleg hőkezelés nélkül készült mézet vegyél, mivel 71 Celsius-fok fölé hevítve a méz elveszíti biológiailag hasznos anyagainak jó részét. Ugyanezért ne tedd túl forró teába sem, várd meg, míg egy kicsit kihűl az italod.

Melasz

Glikémiás index: 55

A répa- és nádcukorgyártás mellékterméke, amelyben cukor mellett viszonylag sok vitamin és ásványi anyag, különösen B6-vitamin és kálium, magnézium, valamint mangán is van. Cukortartalmának fele glükóz és fruktóz. Mivel a cukornádat és a cukorrépát nagyüzemi körülmények között termesztik, növényvédő szerek és egyéb vegyszerek maradványai lehetnek benne.

Xilit

Glikémiás index: 7

A növényekben (pl. a fák kérgében és a kukorica csutkájában) természetes formában előforduló édesítőszer, amelynek feldolgozásához a szervezetnek nincs szüksége inzulinra. A cukorbetegek számára épp ezért nagyon hasznos, és a fogakat is védi. Az arra érzékenyeknél puffadást, hasmenést válthat ki.

Szorbit

Glikémiás index: 9

A xilithez hasonlóan a szorbit is cukoralkohol, amelyet gyakran használnak a cukorbetegek által is fogyasztható termékekben, mivel megemésztéséhez nincs szükség inzulinra. Természetes formájában a szilvában és a datolyában található meg, de ipari mennyiségben általában kukoricaszirupból készítik. Szintén nagymértékben feldolgozott termék amely hasmenést okozhat, ha érzékeny vagy rá, vagy nagy mennyiségben fogyasztod. A xilittel együtt felerősítheti az irritábilis bél-szindróma tüneteit.

Juharszirup

Glikémiás index: 54

A juharfa nedvéből készül, 34 hasznos, antioxidáns és gyulladásgátló hatású vegyület van benne. Az irritábilis bél-szindrómával küzdők részére is ajánlják, mivel ez a legkönnyebben emészthető édesítőszer. Csak arra kell vigyázni, hogy igazi juharszirupot, és ne ízesített cukorszirupot vegyél. A bióval nem foghatsz mellé.

Árpamaláta-szirup

Glikémiás index: 42

Malátából készült, viszonylag természetes állapotú, sűrű szirup, amelyben szinte nincs fruktóz és szukróz, ám jelentős a vitamin- és ásványianyag-tartalma.

Rizsszirup

Glikémiás index: 25

Szintén nincs benne fruktóz és viszonylag természetes állapotú édesítőszer, mértékkel érdemes használni.

Stevia

Glikémiás index: 0

Egyáltalán nem emeli a vércukorszintet! Egy dél-amerikai növény leveleiből készül, 2-300-szor édesebb a répacukornál. Sajnos azonban van vele pár probléma: egyes termékek ugyanis dextrózt és ízesítőket is tartalmaznak, így érdemes nagyon alaposan átolvasni a címkét. Ugyan nem tartalmaz kalóriát, a szervezet az édes íz hatására felkészül egy bizonyos kalóriamennyiségre – ha nem kapja meg, igyekszik majd máshonnan pótolni. Vagyis az édesítőszer bizony növeli az étvágyat. A steviának ráadásul van egy kis kesernyés mellékíze is.

Pálmacukor

Glikémiás index: 35

A pálmafa nedvéből készül. Viszonylag természetes állapotú, és sok vitamin, illetve ásványi anyag van benne. Mértékkel használva jó cukorhelyettesítő lehet.

Kókuszcukor

Glikémiás index: 35

A kókuszpálma virágainak nedvéből készítik. A pálmacukorhoz hasonlóan gazdag tápanyagokban, például B-vitaminokban, magnéziumban, kalciumban, cinkben 17 aminosavban, rövid szénláncú zsírsavakban, polifenolokban és antioxidánsokban. Van benne inulin is, amelyik prebiotikus hatásával segíti a bélflóra egyensúlyának helyreállítását. Az íze a barna cukoréhoz hasonlít, mértékkel érdemes használni.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szenzáció: Zidane nyártól sztárcsapat edzője lesz

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

mandiner.hu

Kevesellte a magyar pénzt, most román állampolgárságot kapott a magyar sportoló

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet

MEDICINA

Tedd fazékba a rozmaringot, és nem bánod meg