MEDICINA

Tudományos áttörés: egy új antivirális kezelés közel 100 százalékban elpusztítja a koronavírust

„Az egész úgy működik mint egy hőkövető rakéta: célzottan a forró pontokat támadja, és másban nem tesz kárt” – fogalmazott eljárással kapcsolatban a kezelés egyik kifejlesztője.

Egy nemzetközi tudósokból álló csapatnak olyan antivirális terápiát sikerült kifejlesztenie, amely célzottan a koronavírus részecskéket támadja, és 99.9 százalékban képes elpusztítani a Covid-19-et okozó kórokozókat a fertőzött gazdaszervezetben. A különleges eljárást egyelőre csak egereket próbálták ki, de az eredmények annyira kecsegtetőek, hogy a szakértők máris a koronavírus elleni kezelések „új generációjaként” beszélnek róla – írja a Business New Australia.

Az ausztrál Griffith Egyetem és a Los Angeles-i Beckman Kutatóintézet tudósa által kifejlesztett terápiát úgy tervezték, hogy legyőzze a koronavírus ma ismert domináns változatait, és minden olyan új mutációt, ami a jövőben felmerülhet.

A terápia alapját az úgynevezett RNS interferencián alapuló géncsendesítés” adja. Nagy körvonalakban ez azt jelenti, hogy injekció formájában olyan RNS részecskéket juttatnak a beteg szervezetébe, melyek specifikusan a koronavírus genomjához kötődnek, életképtelenné teszik azt, így az immunrendszer képessé válik az fertőzött sejtek elpusztítására.

„Az RNS felkutatja a vírust, és elpusztítja a genomját, így a vírus már nem képes szaporodni. Az egész úgy működik mint egy hőkövető rakéta: célzottan a forró pontokat támadja, és másban nem tesz kárt”

- fogalmazott Nigel McMillan, a terápiát kifejlesztő csapat vezető professzora, aki külön kihangsúlyozta, hogy léteznek már antivirális gyógyszerek, mint például a Zanamivir és a Remdesivir (ezt hazánkban is alkalmazzák), amelyek csökkentik a tünetek súlyosságát és lehetővé teszik a koronavírusos betegek gyorsabb gyógyulását, de az övék az első olyan kezelés, amely közvetlenül megállítja a vírust.

Nigel McMillan, a terápiát kifejlesztő csapat vezető professzora. (Forrás: Griffith Egyetem)

A terápiához használt készítményt egyébként céltudatosan úgy tervezték, hogy 4 Celsius fokon egy évig, szobahőmérsékleten pedig 1 hónapig megőrizze a szavatosságát. Ez azért fontos, mert a gyógyszert így a világ azon részein is be lehet majd vetni biztonsággal, ahol fejletlen az infrastruktúra és a hosszútávú hűtés nem megoldható. Erre azonban még várni kell, ugyanis a terápia csak most lép a klinikai vizsgálatok fázisába, tehát a legoptimálisabb előtejezések szerin is csak 2023 elején lehet majd embereken alkalmazni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?