MEDICINA

Tudod, miért tilos citromot enni nyáron? Most figyelj!

Természetgyógyászok és életmódtanácsadók egybehangzó véleménye, hogy évszakok szerint a legegészségesebb étkezni. Arról nem beszélve, hogy ezzel a módszerrel még a pénztárcád is kímélheted! Most megmutatjuk, milyen ételeket érdemes kerülnöd a nyáron.

Ezt a 8 ételt nem érdemes nyáron fogyasztani és azt is eláruljuk, hogy miért!

Citrusfélék

Egész évben hozzájuthatsz, mégis a télen kaphatók édesebbek, lédúsabbak. Tökéletes érésükhöz ugyanis hűvösebb időjárás szükséges. A nyáriaknak vastagabb a héja és sokkal rostosabbak, kevesebb levet tudsz kinyerni belőlük. Válaszd inkább a most érő, magyar gyümölcsöket, így sokkal több C-vitaminhoz juthatsz, mintha vegykezelt, messziről érkezett citromot, narancsot fogyasztanál.

Édesburgonya

Ezt a gumós növényt ősszel termesztik. Tavasszal még kapható, de a forró nyár elűzi a polcokról.  Az ok: sokkal rövidebb ideig tartható el, mint gyökérzöldség testvérei, a répa és a krumpli. Ha mégis megtalálod, valószínű kínai import és erőteljesen vegykezelt, nem igazán teszel jót vele az egészségednek.

Marhahús

’Hamburger és nyár’ – talán ideálisnak tűnik így együtt, de az igazság az, hogy a darált marha emésztése során erőteljesen megnövekedik tested hőmérséklete. A magas proteintartalmú ételek ugyanis fűtik a testet az emésztés során. Túl lassan haladnak át az emésztőcsatornán, rengeteg energiát használva fel. Ez a hőmérséklet emelkedés mégsem elég ahhoz, hogy megizzadj és ettől lehűlj rendesen. Forró nyári napokon inkább fűszeres, csípős ételekkel dobd fel magad!

Gránátalma

Ez a különleges gyümölcs szintén távoli országokból érkezik hozzánk,  erőteljesen növényvédő szerekkel kezelve. Most van a szezonja itthon a legcsodásabb gyümölcsöknek: a lédús őszibaracknak, a zamatos sárgabaracknak, nektarinnak. Hagyd a gránátalmát a hűvösebb hónapokra!

Tea, kávé

Tudtad-e, hogy kedvenc reggeli italod erősen vízhajtó hatású? Ezért talán nem épp a legmegfelelőbb kezdet egy izzasztó napon. Ha mégis ezt választod, túl gyakran kell kijárnod a mosdóba, így rengeteg folyadékot, fontos ásványi anyagot veszítesz. Ez kiszáradáshoz is vezethet! Készíts inkább magadnak egy frissítő gyümölcslevet!

Zabkása

Az összetett szénhidráttartalmú gabonák, mint a zab, a barnarizs, a (hántolatlan) búza, mind magas proteintartalmúak. Emésztésük nehezebb, és ez a plusz munka kissé megemeli testhőmérsékletünket. Kinek van erre szüksége ilyenkor? Fogyassz inkább olyan ételeket, melyek hűtő hatásúak.

Spárga

A spárga legyen szigorúan csak a tavaszi menüd része! Persze most is megveheted, de tapintásra puhább lesz, fonnyadtabb, és az íze sem olyan intenzív, mint korábban. Végre friss zöldborsót és zöldbabot vehetsz a piacon, abból főzz inkább valami finomat!

Kagylófélék és rákok

Hallottad már valaha azt a mondást, miszerint kagylót, rákot csak olyan hónapokban érdemes fogyasztani, melyek nevében r betű van? Azaz májustól augusztusig nem ajánlott. Talán tényleg van benne igazság: a tenger gyümölcseinek ugyanúgy szezonja van, akár a zöldségeknek, gyümölcsöknek. Kifejezetten megfontolandó fogyasztásuk a szaporodási ciklusban, mely a legtöbb fajnál (osztriga, kagylófélék) a nyári hónapokra esik. Begyűjteni őket, mielőtt reprodukálnák magukat, a fajta megmaradását veszélyeztethetné. Ne is említsük, hogy ilyenkor ízük sem az igazi: kellemetlenül tejes és túl lágy. Persze mesterséges tenyésztésből származó kagylót, rákot is vehetsz, de annak kockázata pedig a genetikai módosítás, a GMM.

A nyári hónapokban élvezd inkább a hazai folyóink, tavaink bőséges kínálatát!

 

 

És ezeket olvastad már?