Létrehozva: 2016.01.19.

Tetűjárvány tombol a budapesti iskolákban

Több iskolában is körlevél tudatta a szülõkkel, hogy fejtetût és serkét találtak a gyerekek hajában. A védõnõk azt kérik, hogy tetûfertõzéssel érintett osztályokban minden gyerek haját kezeljék le otthon a szülõk.

Két héttel az után, hogy visszatértek a gyerekek a hosszú téli szünetről az iskolába, szinte berobbant a fővárosban a tetűjárvány. Tél vége felé majd minden évben végigsöpör az oktatási intézményeken a fertőzés, idén azonban hamarabb érkezett és talán erőteljesebben. Nagy valószínűséggel nemcsak Budapestre korlátozódik a jelenség.

Épp ezért nagyon fontos, hogy figyeld a gyermeked, mert ha egyik napról a másikra indokolatlanul sokat vakarja a fejét, nem kizárt, hogy ő is tetves lett. A fertőzöttséget sokan szégyellik - nemcsak a gyerek, hanem gyakorta a szülő is. Pedig szégyenkezésre semmi ok, az apró élősködők ugyanis nem a higiénia hiánya miatt vernek tanyát a gyerekek hajas fejbőrén.

A legrosszabb, amit tehetsz, ha titkolod a dolgot, és nem szólsz a védőnőnek vagy a háziorvosnak. Ezzel ugyanis növeled a járvány továbbterjedésének a veszélyét.

 

Szabad szemmel nehéz észrevenni!

A tetű felfedezése nem is olyan egyszerű, hiszen az apró, mindössze 0,5-3 mm-es ízeltlábú szabad szemmel alig látható. Így akár hetekig éldegélhet zavartalanul a fejbőrön. Hajszálakra ültetett petéit, a serkéket ráadásul könnyű összetéveszteni a korpával.

Bármilyen hihetetlen, de a fejtetű nem terjeszt semmiféle betegséget. Együtt élni velük mégsem jó huzamosan, vérszívó életmódjuk miatt irritációt, akár testi gyengeséget is okozhatnak.

Ezt kell tenned, ha tetűt találsz!

1. Tetűirtószert vény nélkül vehetsz a gyógyszertárakban, sajnos nem éppen olcsók a készítmények, ezer forintot minimum kalkulálj!

Olyan készítményt válassz, amihez adnak tetűfésűt. Anélkül ugyanis nem tudod kiirtani a tetveket!

A szerrel alaposan dörzsöld át a fejbőrt. Érdemes az előírt hatóidőnél hosszabban fönt hagyni a hajon. Növeli a hatékonyságot, ha a kezelés idejére nejlonfóliával borítod a hajat, így még töményebben hat az élősködőkre a szer. Többször és nagyon alaposan öblítsd ki a hajból a tetűirtót, majd a szokásos módon samponnal mosd meg. Végül dupla mennyiségű kondicionálóval lágyítsd a tincseket, majd ezt is öblítsd ki. 

A tetűirtók egy része szeszes, másik részük olajos. Mindkét fajta hatékony, de másképpen viseli meg a hajat. Kezelés után fokozott hajápolás javasolt. A legmodernebb tetűirtókat samponként lehet használni, de ezek után is érdemes balzsamot alkalmazni.

 

2. A még vizes hajat többször és nagyon alaposan, tincsenként kell átfésülni a tetűfésűvel. Ehhez a művelethez készíts oda egy fehér tálat, ebbe 2 bögre vizet és 2 evőkanál ecetet tegyél.

Minden egyes tincslehúzás után ebben öblítsd át a tetűfésűt, így pontos képet kapsz a magad számára a fertőzöttség mértékéről. Azt is látni fogod, mennyire volt hatékony a kezelés, ha mozgó tetvek lebegnének a vízben, túl hamar mostad le a szert. Az ecetes vízben a még esetlegesen élő tetvek és a serkék is elpusztulnak.

FONTOS!

Tetűfertőzés esetén, akkor is ha csak egyvalakit érint, minden családtagot kezelni kell!

3. Naponta ellenőrizd, nem jelentek-e meg újabb rovarok a hajtőnél. Ezt leghatékonyabban tetűfésűvel – vagy nagyon sűrű fogú kefével – tudod megtenni. Az irtás során a serkék elpusztulnak ugyan, de ezeket egyenként el kell távolítani a hajszálakról!

4. Az ágyneműt és a lepedőt, illetve a fürdéshez használt törölközőt legalább 60, de inkább 90 fokos vízben mosd ki. Ugyanilyen gondossággal a családtagok által használt összes fésűt és hajkefét is sterilizáld. Legjobb, ha kiforralod őket. Mindenképpen fertőtlenítsd az ágyak környékét is! Az óvintézkedésekkel megelőzöd az újrafertőződést.

A biztonság kedvéért 3 nap múlva ismételd meg a tetűirtós kezelést.  Ajánlatos különböző készítményeket váltogatnod. Így a tetvek nem válnak ellenállóvá a méreganyagokkal szemben.

FONTOS!

A tetűfertőzésben érintett gyerek akkor is szégyelli magát, ha elmagyarázzuk neki, hogy ez nem az ő hibája, nem tehet róla. Önmagától nem fogja jelezni az iskolában a történteket. Sőt, arra fog kérni, hogy te se tedd ezt meg, nehogy megtudják a többiek, hiszen jó eséllyel fogják gúnyolni az osztálytársai.

Felelős szülőként azonban diszkréten értesítsd az osztályfőnököt, esetleg a szülőtársakat!

Csak így akadályozhatod meg gyerekközösségben a hosszan elhúzódó tetűjárványt!

Mehet-e iskolába a tetűvel fertőzött gyerek?

Magyarországon törvény írja elő, hogy minden gyermeknek joga van az oktatásban való részvételhez. Nem kizáró ok a fejtetvesség sem. Ez sajnos azt jelenti, hogy azok a gyerekek is bejárhatnak az iskolába, akiket nem kezelnek otthon tetűirtóval - így viszont folyamatosan visszafertőzik a társaikat. Információink szerint olyan is előfordult már egy iskolában, hogy a szülők fellázadtak a tetűirtással nem foglalkozó szülők ellen, és petícióban tiltakoztak az intézmény vezetőségénél a faramuci jogi helyzet miatt.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

magyarnemzet.hu

Nagyon lehúzta Szoboszlai teljesítményét a liverpooli lap

ripost.hu

Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 22-28.: a Skorpió telihold segít az elengedésben

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet