MEDICINA

Tényleg vége? A testtömegindex nem több mítosznál!

Magas a testtömegindexed? Nincs okod aggódni! Egy új vizsgálat szerint az eddig túlsúlyosnak számító 27-es testtömegindexszel rendelkező emberek élnek a legtovább!
  • Szerző: Ripost

Több szakértő szerint is ideje lenne újragondolni a testtömegindex számításának módszerét – egy dán vizsgálat szerint ugyanis épp a túlsúlyosnak számító embereké a legmagasabb várható élettartam. A három évtized adatait vizsgáló kutatás szerint a 27-es, a skála szerint a túlsúlyos kategóriába eső testtömegindexű emberek néznek szembe a bármilyen okból bekövetkező halálozás legkisebb kockázatával.

Az új eredmények újabb kérdéseket vetnek fel a testtömegindexszel kapcsolatban – amelyről már eddig is azt tartották, hogy nem túl hiteles mérőszám, hiszen nem tesz különbséget az izom és a zsír között, így egy nagyobb testsúlyú élsportolót is képes a túlsúlyos kategóriába sorolni.

A testtömegindexet úgy számoljuk ki, hogy a testsúlyt elosztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével. A 18,5 alatti eredmény soványnak számít, 18,5 és 25 között normális, 25 fölött túlsúlyos, míg 30 fölött elhízott az illető. A dán kutatók szerint az egészségesnek számító érték az 1970-es évek óta 3,3 pontot emelkedett. Azt, hogy ennek mi lehet az oka, nem tudták teljes mértékben megindokolni, ám valószínűsíthető, hogy a szívbetegségek gyógymódjainak fejlődése áll a háttérben: ebből épp a kissé túlsúlyos emberek profitáltak a legjobban.

De az is megtörténhet, hogy a tömeg nem olyan fontos jelzője az egészségnek, mint a test zsírtartalma, különösen a belső szerveket körülvevő zsír. A kutatók persze nem állítják, hogy a túlsúly önmagában csökkenti a halálozás kockázatát – ez egy soktényezős folyamat, amelyben nem szabad elfeledkezni az egészséges táplálkozásról és a rendszeres mozgásról. Inkább csak annyit jelent, hogy a régebben végzetesnek számító betegségek gyógyítása ma olyan szintet ért el, amely jelentősen meghosszabbíthatja a korábban komoly kockázattal szembenéző emberek életét.

És ezeket olvastad már?