MEDICINA

Te is kidőlsz, ha túleszed magad? Most kiderül, mi okozza a kajakómát!

Különös vizsgálat során derítették ki a tudósok, mely élelmiszerek összhatásaként tör ránk evés után kegyetlen álmosság. Így akár el is kerülhető a kajakóma.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Egy amerikai kutatás szerint a kajakóma közvetlen kiváltó oka az étel mennyiségén kívül a benne lévő só és fehérje. Ezek ugyanis olyan jelzéseket küldenek az agyba, amelyek kiváltják az evés utáni álmosságot.

Az emberek alvását nagyon nehéz vizsgálni, mivel megfigyelés alatt csak nagyon kevesen tudnak normális, egészséges álomba merülni. Épp ezért a kutatáshoz muslicákat használtak, amelyeknek az alvási mintája ugyan különbözik az emberétől (gyakrabban, és kevesebbet alszanak, mint az emberek), mégis segítenek betekintést nyerni az evés utáni álmosság titkaiba.

Miután a muslicákat fehérjében gazdag ételekkel etették, azok kétszer annyit aludtak az étkezés utáni 40 perces időszakon belül, mint amennyit evés nélkül aludtak volna. A magas sótartalmú ételek szintén megnövelték az alvással töltött időszak hosszát. A cukros ételek ezzel szemben nem okoztak álmosságot.

A kutatók ezen kívül azokról az agyi mintázatokról is sokat megtudtak, amelyek az étkezés utáni álmosság kiváltásában részt vesznek: ezek ugyanis a nap különböző szakaszaiban erőteljesebben vagy gyengébben működnek. A muslicák esetében az étkezés utáni kajakóma reggel sokkal erősebb volt, mint este, ami arra utal, hogy a test belső órája szintén szerepet játszik abban, hogy mennyire érezzük magunkat álmosnak étkezés után.

Dr. William Ja, a kutatás vezetője szerint könnyen lehet, hogy a szervezetünk bölcsességével van dolgunk: lehet, hogy az evés utáni alvás jót tesz az emésztésnek, vagy rosszat tesz az emésztőszerveinknek, ha teli hassal tovább szaladgálunk. Az új tanulmány a jelenség további, részletes vizsgálatához is megnyitja az utat. Az embereken végzett korábbi vizsgálatok is arra utaltak, hogy a só és a fehérje befolyásolhatja a kajakóma létrejöttét, de az eddig nem derült ki, hogy hogyan viselkednek ezek a tápanyagok más tápanyagokkal összehasonlítva.

Forrás: The Huffington Post

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?